Sajandi tehing: Austraalia ostab Prantsusmaalt 34,8 miljardi euro eest allveelaevu (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse kompanii DCNS arvutigraafika ligi sada meetrit pikast ja 4700 tonni kaaluvast Barracuda allveelaevast.
Prantsuse kompanii DCNS arvutigraafika ligi sada meetrit pikast ja 4700 tonni kaaluvast Barracuda allveelaevast. Foto: AFP/SCANPIX

Austraalia allkirjastab homme oma ajaloo suurima sõjatehnikahanke, mille kohaselt ehitab Prantsuse kompanii DCNS 12 uue põlvkonna allveelaeva Shortfin Barracuda.

Austraalia peaminister Malcolm Turnbull ja Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian kirjutavad mitmekümne miljardi dollari suurusele valitsustevahelisele leppele alla Adelaide'is.

Austraalia kaitseminister Marise Payne ütles täna Sydneys, et allveelaevade leping on suurim riigikaitse hankeprogramm Austraalia ajaloos. Prantsusmaa on nimetanud lepingut sajandi tehinguks.

Allveelaevade hankimine, mis hõlmab veel eraldi kokkuleppeid USA ja Austraalia firmadega, läheb maksma ühtekokku 50 miljardit Austraalia dollarit (34,8 miljardit eurot). Võrdluseks, Eesti 2017. aasta riigieelarve planeeritud maht on alla kümne miljardi eurot.

Barracuda-tüüpi allveelaeva ehitus Lääne-Prantsusmaal Cherbourgis. Foto: Thibault Camus/AP/SCANPIX
Barracuda-tüüpi allveelaeva ehitus Lääne-Prantsusmaal Cherbourgis. Foto: Thibault Camus/AP/SCANPIX Foto: THIBAULT CAMUS/AP

Austraalia valis DCNSi aprillis oma uue põlvkonna allveelaevade väljatöötajaks ja ehitajaks. Laevad ehitatakse Austraalias.

Payne ütles, et Shortfin Barracuda programmiga seotakse Austraalias 2800 töökohta. Esimene allveelaev peaks valmima 2030. aasta paiku.

Tuumajõul liikuvad Barracudad vahetavad välja Austraalia vananenud diiselallveelaevad Collins.

Allveelaevade lahingusüsteemid tarnib USA kaitsetööstuskompanii Lockheed Martin

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles