Regulaarne saunas käimine aitab ennetada dementsust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ida-Soome ülikooli 20 aasta pikkune uuring näitas, et regulaarne saunas käimine kahandab dementsuse riski ja aitab ennetada dementsuse teket.

Teadlased jälgisid kahe aastakümne jooksul 2000 keskealist meest, kelle puhul uuriti, et mis mõjutab kognitiivsete probleemide teket, edastab The Guardian.

Ilmnes, et need, kes külastasid sauna 4 – 7 korda nädalas oli vanemas eas 66 protsendi võrra väiksem tõenäosus saada dementsusdiagnoos kui neil, kes külastasid sauna üks kord nädalas või harvem.

Tegemist oli esimese uuringuga, milles seostati sauna ja dementsuse ennetamist. Samas on mitmed varasemad uuringud näiadanud, et saun aitab hoida ära mitmeid tervisehädasid.

Uuringu teinud arsti Jari Laukkaneni teatel kaitseb saun nii südant, veresoonkonda kui aju.

«On teada, et kardiovaskulaarne tervis mõjutab aju. Samuti aitab saun lõõgastuda ja rahuneda ning ka see mõjutab ajutööd. Kuumas saunas olemine stilmuleerib kogu veresoonkonda, kaasa arvatud aju veresooni,» selgitas ekspert.

Dementsus on nüüdismaalimas suur probleem, kuid terviseekspertide sõnul saavad inimesed palju ära teha, et neil seda sündroomi ei tekiks. Üks neist on saunas käimine, kuid rolli mängivad ka regulaarne treenimine, tervislik toitumine, suitsetamisest ja alkoholi tarbimisest loobumine. 

Dementsuse puhul tekib intellektuaalsete võimete taandareng, häireid tekib ka tunde- ja tahteelus, tajumises ja mõtlemises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles