Tarkvaraarendaja Kadri-Liis: esimesed progejad olid tegelikult naised (3)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri-Liis Kusmin
Kadri-Liis Kusmin Foto: Arno Mikkor

Hollywoodi stereotüüpne IT-nohik, kes inimestega normaalsel tasemel suhelda ei oska ja terve elu keldris arvuti taga veedab, on algusest peale olnud täielik vale, leiab Eestis tarkvaraarendaja ametit pidav Kadri-Liis Kusmin.

«Kahjuks on see kuvand väga laialt levinud ja ilmselgelt mõjutanud tüdrukute huvi IT vastu. Eestis tegeletakse õnneks aktiivselt selle kuvandi lõhkumisega ja projektid on hakanud vilja kandma. IT-firmades näeb üha rohkem naissoost progejaid, analüütikuid, testijaid, projektijuhte, disainereid,» ütles Kusmin.

Tema sõnul on väga oluline on näidata, et sel alal ei pea just progeja olema - erinevaid rolle on väga palju ja tüdrukutel on kindlasti vähemalt sama palju läbilöömise võimalusi kui poistel.

«Loodab, et tulevikus tekib selle valdkonna tüdrukutele ka rohkem eeskujusid. Hetkel on võimalik nimetada küllaltki kesine hulk nimesid, olgugi, et esimesed progejad olid tegelikult naised,» märkis Kusmin.

Õppekavad korda

Infoühiskond on Kusmini sõnul endaga kaasa toonud põhimõttelised muudatused tööturul. Vana mõtteviisiga õppekavad valmistavad noori ette töökohaks, kui tänapäeval peaks neid ette valmistama terveks karjääriks. Tööülesannete täitmiseks vajalikud oskused muutuvad võrreldes aastakümnete taguse ajaga väga kiiresti, seega ei piisa enam kindlate oskuste selgeks õppimisest.

«Pigem tasub õppida õppima, et ka töö iseloomu muutuse korral laineharjal püsida,» sõnas ta.

Palk polegi esikohal

Kusmini sõnul sõltub IT-alane edukus paljuski sellest, mida edukuse all silmas peetakse. «Kui mõõta seda rahas, siis on IT üsna kindel edu valem – tarkvararendajate järele on tööturul suur puudus ja oskuslikke töötajaid üritatakse pidevalt üle osta. Sellised nädalad, mil postkasti ühtki tööpakkumist ei potsata, on pigem erandlikud,» sõnas ta.

Küll aga loevad IT-inimesed ise raha ja kuulsuse asemel edukuseks eneseteostust ja harmoonilist elu.

«Kui neilt küsida, mis neile töö juures kõige olulisem on, selgub, et esikohal ei ole palganumber. Tähtsam on töö sisu – teadmine, et tegeletakse tähtsate asjadega, mis inimkonnale mingit hüve pakuvad. Olulisel kohal on ka tööandja paindlikkus, et töö- ja eraelu oleksid tasakaalus. IT-firmad seda üldjuhul ka pakuvad, seega kokkuvõtteks võib öelda, et enda eesmärgid läbi mõeldes saab IT-alal suure tõenäosusega edukaks.»

Kadri-Liis Kusmin on AS Proekspert tarkvaraarendaja ja Samsung Digi Pass koolitaja.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles