Video: Obamat «surmakiirega» mõrvata plaaninud mees sai 30 aasta pikkuse vangistuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glendon Scott Crawford
Glendon Scott Crawford Foto: Skip Dickstein/AP/Scanpix

USA New Yorgi osariigi Albani kohus mõistis eile 30 aasta pikkuse vangistuse endisele mereväelasele ja Ku Klux Klani liikmele, kes plaanis mõrvata USA presidendi Barack Obama ja moslemeid.

52-aastane Glendon Scott Crawford kavatses tapmisel kasutada niinimetatud surmakiirt, mis koosneb lõhkeainest ja radioaktiivsest materjalist, edastab The Guardian.

Crawfordi advokaatide sõnul jäi mõrvakatse plaani tasandile ja ta ei kasutanud sellist relva mitte kunagi.

Crawford on USAs esimene inimene, kes on mõistetud süüdi seaduse alusel, mis keelab omada või kasutada seadet, mis sisaldab nii lõhkeainet, näiteks dünamiiti kui ka radioaktiivset materjali.

USA kongress kiitis «räpase pommi» valmistamist ja kasutamist keelava seaduse heaks juba 2004. aastal. 

Lisaks ohtliku relva kasutamisplaanile mõisteti endine mereväelane süüdi ka relvastatud vandenõus ja rünnaku plaanimises.

Crawfordi advokaadi Danielle Neroni teatel kavatseb ta klient nüüdse otsuse kaevata edasi kõrgema astme kohtusse.

Crawfordi kuriteokaaslane Eric Feight mõisteti süüdi terroriplaanile kaasaaitamises ning kohus määras talle kaheksa aasta ja ühe kuu pikkuse vangistuse.

Prokurörid lootsid, et Crawford saab eluaegse vanglakaristuse, millest 25 aastat tuleks tal olla karmi režiimiga vanglas. Kui talle kunagi võimaldatakse tingimisi karistust, siis on ta elu lõpuni pideva jälgimise all.

«Ta plaan mõrvata inimesi, keda ta ei tunne, tulenes sellest, et ta peab USA  valitsus liiga moslemimeelseks,» selgitasid prokurörid, kelle arvates on Crawford segu Darth Vaderist ja Forrest Gumpist ehk temas on ühendatud julmus ja rumalus. 

Enne mõrvaplaani uuris General Electric Co-s töötanud Crawford detailselt radioaktiivsete ainete ja seadmete kohta ning millises koguses kiirgust on vaja inimese tapmiseks. Samuti valis ta välja rünnakupaigad, millest üks oli New Yorgi osariigi Albani mošee.

Mees paljastas oma plaani telefonis sõpradele, kuid ta ei teadnud, et julgeolekuagendid kuulavad kõne pealt.

Crawford sõnas mitmel korral, et ta vihkab moslemeid ja ta kavatseb tungida Valgesse Majja, et tappa Barack Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles