Jakarta kuberner on jumalateotuse tõttu kohtu all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basuki Tjahaja Purnama täna Jakarta kohtusaalis.
Basuki Tjahaja Purnama täna Jakarta kohtusaalis. Foto: Adek Berry/AFP/Scanpix

Maailma suurima moslemienamusega riigis Indoneesia ilmus teisipäeval taas kohtu ette pealinna Jakarta kristlasest kuberner, keda süüdistatakse jumalateotuses.

Basuki Tjahaja Purnama on Jakarta esimene kristlasest kuberner rohkem kui 50 aasta jooksul. Tema vastu esitatud suure profiiliga kohtuasi on indoneeslaste tähelepanu keskmes ning kardetakse, et käremeelsed kasutavad võimalust oma seisukohtade levitamiseks 255 miljoni elanikuga riigis.

Otsekohesuse poolest tuntud Purnama käivitas kriitikatormi, kui tsiteeris septembris koraani. Kuberner küll vabandas, kuid tema tegevus tekitas pahameelt nii konservatiivsetele kui ka mõõdukatele moslemitele. Tema vastu suunatud meeleavaldused paisusid Indoneesia viimaste aastate suurimateks.

Purnama tegi möödunud nädalal televisioonis pisarsilmse pöördumise, kus eitas väidet, et soovis solvata oma islamiusulisi kaasmaalasi, ning palus kohtunikel kohtuasi tühistada.

Prokuratuuri arvates solvas kuberner islamiusulisi, kui väitis, et tema poliitilised vastased kasutavad tema vastu häälte koondamiseks koraani. Purnama advokaatide hinnangul menetlusega kiirustatakse ja kohtunikke survestatakse.

Purnamat ähvardab süüdimõistmise korral kuni viieaastane vangistus.

Veebruaris toimuvad ka Jakarta meerivalimised ning Purnama kandideerib uuesti ametisse. Lisaks kandideerivad veel kaks moslemist kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles