Ülevaade: poliitikute reaktsioonid Berliini rünnakule (7)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliinis sõitis veok tahtlikult jõuluturul rahva sekka.
Berliinis sõitis veok tahtlikult jõuluturul rahva sekka. Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS

Eesti president Kersti Kaljulaid, peaminister Jüri Ratas ja veel mitmed poliitikud avaldasid sotsiaalmeedias kaastunnet eile õhtul Berliini jõuluturul toimunud rünnaku ohvritele ja nende lähedastele.

Berliinis kihutas veoauto esmaspäeva õhtul kohaliku aja järgi kell 20.15 jõuluturul rahva sekka, politsei hinnangul oli tegu tahtliku rünnakuga. Surma sai vähemalt 12 ja vigastada 48 inimest.

President Kersti Kaljulaid

Saatsin Saksamaa presidendile Joachim Gauckile kaastundekirja seoses Berliini jõuluturul toimunud rünnakuga, milles on nii hukkunuid kui ka vigastatuid. Süütute inimeste vastu suunatud rünnakud on meie ühine mure. Sellised teod väärivad ühest ja karmi hukkamõistu. Minu kaastunne hukkunute lähedastele ja haavatutele. Eestlased on mõttes Berliini elanike ja kogu Saksamaa rahvaga ajal, mil meie kodusid peaks täitma jõulurahu. Me kõik leiname sellel süngel päeval.

Peaminister Jüri Ratas (Keskerakond)

See, mis juhtus Berliinis, on barbaarne. Sellele pole vabandust ega õigustust. Minu mõtted on kõigiga, keda see rünnak puudutas.

Välisminister Sven Mikser (SDE)

Avaldan südamest kaastunnet elu kaotanute peredele ja lähedastele ning soovin kannatanutele kiiret paranemist. Oleme sel kurval ajal mõtteis kõigiga, keda see tragöödia puudutab. Berliinis toimunu oli koletu kuritegu kõige inimliku vastu, millel ei saa olla meie ühiskonnas kohta. Mõistan teravalt hukka vägivallateod, mis võtavad süütutelt inimestelt elu ning tekitavad hirmu, meeleheidet ja leina. Avaldame Saksamaa valitsusele solidaarsust ning seisame ühiselt meie väärtuste ja julgeoleku eest.

Endine riigipea Toomas Hendrik Ilves

Minu siiras kaastunne berliinlastele

Siseminister Andres Anvelt (SDE)

Kohtusin hommikul meie jõustruktuuride esindajatega, et arutada olukorda pärast Berliinis toimunud rünnakut. Kinnitan, et Eesti ohutase tõusnud ei ole. Turvalisuse tagamiseks oleme Tallinna vanalinna ning suurema liikluse ja külastatavusega piirkonnad võtnud hoolika vaatluse alla. Teeme kõik selleks, et Eesti inimeste jõulud ja aastavahetus oleksid rahulikud!

Välisministeeriumi nõunik​ Marina Kaljurand 

Tänasel kurval päeval meenutame Berliinis hukkunuid ja kannatanuid. Terrorismile ei ole õigustust, terrorism ei murra meid.

Endine peaminister, riigikogu aseesimees Taavi Rõivas (Reformierakond)

Berliini sündmused on hirmutavad ja väga sarnased sellele, mis toimus juulis Prantsusmaal Nice's. Olen mõtetes koos kannatanute ja nende lähedastega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees, kaitseminister Margus Tsahkna

Sügav kaastunne kõigile Berliini Jõuluturul toimunud rünnakus hukkunute lähedastele. Kõik viitab, et tegu on järjekordse terrorirünnakuga süütute inimeste vastu, mis ei jäta puutumata meist kedagi. Kui see vastab tõele, siis on langenud järgmised ohvrid selles sõjas, mille eesmärk on külvata hirmu.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme

Eesti riigi reaktsioon Euroopas toimuvatele rünnakutele ei tohiks piirduda ainult kaastundeavaldustega. Me petame ennast, kui sisendame endale, et terrorismioht Eestis on madal. Madal võib ta olla veel täna, aga madal ei pruugi ta enam olla homme. Hiljuti selgus, et Haapsalus tahtis üks kvoodipagulane oma naise põlema panna, ehkki meile on kogu aeg seletatud, et Eestisse tuuakse pagulastena niinimetatud Skype’i insenere, kelle taust on põhjalikult kontrollitud. Väga tõsiselt tuleks suhtuda sellesse, et Soomes ja Rootsis elavate Lähis-Ida taustaga immigrantide visiidid Eestisse muutuvad üha igapäevasemaks. Meil puudub tegelikult ülevaade, kaua nad siin peatuvad ja mida siin teevad. Selgust aitaks majja tuua immigratsiooniaudit, mille eesmärk oleks välja selgitada, kui palju liigub Eestis Lähis-Ida päritolu potentsiaalselt ohtlikke isikuid. Meie võimudel peab olema ülevaade, kes elab alaliselt siin ja kes lühiajaliselt. Ühtlasi võiks hakata riigi piiril, sealhulgas sadamates korraldama pistelisi kontrolle Schengeni viisa omanikele. Nii nagu politsei püüab reididel roolijoodikuid, peaks ka piirivalve aeg-ajalt kontrollima, kes meil käivad ja millistel eesmärkidel. Jah, igasugused kontrollid maksavad ja võivad olla reisijatele ebamugavad, aga see hind on odavam kui vere hind.

Eiki Nestor. Foto:
Eiki Nestor. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Nestor: see jõulurahu rebestanud kuritegu on rünnak meie kõigi vastu

Riigikogu esimees Eiki Nestor saatis Saksamaa Bundestagi esimehele Norbert Lammertile kaastundeavalduse seoses Berliinis toime pandud ohvriterohke rünnakuga.

«Olen sügavalt šokeeritud eile õhtul Berliinis toimunud ohvriterohkest alatust kuriteost, kui mõrvar juhtis veoauto Berliini jõuluturule, tappes ja vigastades paljusid inimesi. See jõulurahu rebestanud kuritegu on rünnak meie kõigi vastu, meie püüdluste ja ideaalide vastu,» märkis Nestor.

«Me kõik seisame sel kurval tunnil Saksamaa kõrval, leinates koos teiega ja jagades teie meelekindlust. Me ei lase end painutada ega murda,» seisab saadetud avalduses. «Eesti parlamendi, riigikogu, nimel avaldan sügavat kaastunnet traagilises rünnakus hukkunute peredele ja sõpradele ning soovin kõigile vigastatutele kiiret paranemist.» 

Aas: mõistame selle argpüksliku teo ühemõtteliselt hukka

Tallinna tegevlinnapea Taavi Aas saatis seoses Berliini jõuluturul toimunud rünnakuga Berliini linnapeale Michael Müllerile kaastundeavalduse.

«Sügav kurbus valdas meid kui saime teate Berliini jõuluturul toimunud rünnakust. Mõistame selle argpüksliku ja ebainimliku teo ühemõtteliselt hukka,» kirjutas Aas oma Berliini kolleegile.

Ta avaldas kaastunnet hukkunute peredele ja lähedastele. «Tallinlased jagavad valu, mida hetkel Berliini inimesed tunnevad,» lisas Aas.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles