Kuidas kofeiini abil kaalu langetada

Grete Tammoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Scanpix

Enamik inimesi ootavad hommikuti esimest kohvitassi kui taeva õnnistust. Mõnusalt kuum ja ergutav jook on kõik, mida päeva edukaks alustamiseks ning une silmist pühkimiseks vaja on. Peale selle, et kohv on nafta järel maailmas väärtuselt teine kaubaartikkel, on kofeiini sisaldav kohv mitmete uuringute kohaselt ka tervisele kasulik, vahendab Health Today. Kohvi joomine aitab soodustada kaalulangust ning parandada füüsilist ning kognitiivset võimekust.

Kohvi joomine mõjutab inimesi erineva intensiivsusega ning sõltub sellest, kui tihti ja kui palju kohvi tarbitakse. Inimestel, kes joovad kohvi harva, võib juba peale ühe tassi kummutamist tekkida kergelt eufooriline ning energiline olek. Igapäevased kohvijoojad peavad aga leppima märksa vähem intensiivsetele mõjudele ning peletavad kohvi abil enamasti eelkõige und.

Need, kes soovivad taastada enda esmaseid intensiivseid kohvikogemusi, võiksid proovida end sellest mõnda aega eemale hoiduda. Soovituslikult tasuks kohvi vältida lausa kuni 30 päeva jooksul, peale mida peaks tolerants kohvi suhtes oluliselt vähenema. Tasub kindlasti meeles pidada, et kohvi kasulikud mõjud tulevad esile eelkõige siis, kui seda mõõdukalt tarbida!

Kaalu kaotamine

Kohvil on kaks mõjuvat toimet, mis aitavad kaasa kaalu langetamisele. Kofeiinil on soojendav mõju, mistõttu suureneb kohvi joomise läbi kehatemperatuur, mis omakorda soodustab higistamist. Mõtle sellest kui soojast saunast, mille abil pekk ludinal välja higistada. Kohv suurendab ka rasvade põletamist ning aitab organismi energiaga varustada. Lisaks muule aitab see ka ainevahetust kiirustada.

Kognitiivsed funktsioonid

Kohvi tarbimine võib tekitada hea enesetunde, kuna kofeiin suurendab adrenaliini ja dopamiini tootmist organismis. See aitab kaasa ka inimese motivatsiooni ning keskendumisvõime suurenemisele, tänu millele ollakse võimeline emotsionaalselt ja vaimselt paremini toime tulema.

Füüsiline seisund

Kofeiini saavad edukalt ära kasutada ka sportlikud inimesed. Kofeiini tarbimine enne treeningsessiooni aitab ära hoida trennijärgseid lihasvalusid. Samuti suurendab see inimese füüsilist võimekust ning vastupidavust, aidates igast treeningust maksimumi välja pigistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles