Taavi Aas: Toompea ja all-linn teevad lõpuks ometi koostööd

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnavalitsus pidas täna raekojas traditsiooniliselt tavapärasest pidulikumas õhkkonnas aasta viimase istungi.

Linnapea ülesannetes abilinnapea Taavi Aas tõdes, et lõppev aasta oli pealinna jaoks mitmes mõttes erakordne. «Esiteks on tegemist ilmselt esimese aastaga linna ajaloos, kui pole ametis linnapead ning teiseks on oluliselt muutunud Toompea ja all-linna suhted,» ütles Aas. «Üks ilmekas seda tõestav näide on, et eile õhtul raekojas toimunud Tallinna linnavalitsuse aastalõpuvastuvõtul osalesid üle paljude aastate peaminister ja veel mitu Vabariigi Valitsuse liiget.»

Aasa sõnul sai lõppeva aastaga pealinna teede seisukord oluliselt paremaks. Jätkati ka vanalinna tänavate eeskätt jalakäijate vajadusi arvestavat ümberehitamist - sügisel jõudis lõpule Viru tänava, Kuninga tänava ja Vana turu rekonstrueerimine jalakäijate alaks, selle projektiga jätkati Harju ja Kullassepa tänavaga alguse saanud jalakäijate tänava kontseptsiooni.

Paldiski maanteele rajati kokku 540 meetri pikkune betoontee katselõik, mille rajamisele kulus 1,9 miljonit eurot. Järgnevalt monitooritakse viie aasta jooksul betoontee vastupidavust liikluskoormusele ning ilmastikutingimustele ja naastrehvide mõju betoonteele.

Lasnamäele aadressile Uuslinna tn 3a kerkib järgmiseks sügiseks Õpetajate Kodu. Hoonesse on kavandatud 75 korterit, nendest 40 on ühetoalised ning 35 kahetoalised. Korterid antakse üürile linna koolides ja lasteaedades töötavatele õpetajatele ja lasteaiakasvatajatele. Tallinna linnal on eluasemeprobleemide lahendamiseks kokku 53 tervikmaja (kokku 4408 korterit), lisaks on Tallinna linn rajanud kuus sotsiaalmajutusüksust, kus on 510 voodikohta.

Nõmmel aadressil Valdeku tn 13 asuv endine koolihoone rekonstrueeritakse Nõmme linnaosa administratiivhooneks ja kogukonnamajaks - Nõmme Majast saab linnaosa sõlmpunkt, kuhu saavad uued ruumid Nõmme Linnaosa Valitsus ja teised Nõmme organisatsioonid ja teenusepakkujad. Taavi Aas rõhutas, et Nõmme Maja võib olla eeskujuks regionaalsete teeninduskeskuste ehk nö riigimajade idee realiseerimisel.

Aas lisas, et Tallinn jätkab ka Euroopa roheliseks pealinnaks püüdlemist. «Teeme kõik selleks, et linn muutuks üha keskkonnasõbralikumaks, ent tiitel ei ole siinjuures eesmärk omaette,» rõhutas Aas.

Paljassaare poolsaarel aadressil Paljassaare tee 85 asuv ja 1. juulil tegevust alustanud Tallinna loomade varjupaik on end uude hoonesse kenasti sisse seadnud ning näib, et ka loomad tunnevad end seal hästi. Hetkel pakub varjupaik peavarju ligi 250 loomale. Tallinna loomade varjupaik Tallinna loomade varjupaik on ainus Eestis, kus on eraldi pisiloomade tuba ja neile on loodud võimalikult stressivaba keskkond.

Lastekaitsepäeval, 1. juunil istutasid toimus esimene Tallinna laste ja noorte lillepidu, mille käigus istutati Sõpruse puiestee 3,5 kilomeetri pikkusele murualale 7130 püsilille, 420 põõsast ja 3970 roosiistikut. Istutustöödel osales Kristiine, Mustamäe ja Nõmme piirkonna 564 õpilast ja 50 õpetajat 15 koolist. Haljastuse rajamisele, rooside ja püsilillede istutamisele laste ja noorte kaasamine seob nad paremini oma kodukohaga.

«Hea meel on ka selle üle, et Kadriorgu, riigimehe kunagise elukoha vahetusse lähedusse sai püstitatud mälestusmärk Eesti Vabariigi sünnis olulist rolli mänginud riigimehele Jaan Poskale,» ütles Aas.

Ettevõtluse vallas on Aasa sõnul üks olulisi töövõite vanalinna kõrtsipidajate kohustuste ja kohaliku omavalitsuste õiguste selgemaks rääkimine. «Tegemist on väga põhimõttelise vaidlusega – kõigil on õigust kodurahule ja inimväärsele elukeskkonnale, selle tagamist ei saa käsitleda vaba ettevõtluse piiramisena,» rõhutas Aas.

«Tallinna linn väärtustab kõrgelt meie õpetajate tööd ja nende panust meie laste ja noorte harimisel. Oleme tõstnud lasteaedade juhtide, õpetajate ja õpetajate abide palku igal aastal. Sellest õppeaastast suurenesid linnaeelarvest palka saava pedagoogilise personali palgaalammäärad keskmiselt 6,44 protsendi võrra,» ütles Aas.

Projekti „Fassaadid korda“ raames tehti korda seitsme lasteaia fassaadid, teist sama palju on hetkel töös. Lisaks majade uuele ja kenale välisilmele annab fassaadide korrastamine ka arvestatava energiasäästu. Projekt jätkub järgmiselgi aastal.

Tallinn panustab jätkuvalt IKT keskkonna arendusse koolides ja lasteaedades. Nii jõudsid septembri hakul pealinna koolidesse esimesed riigihankega soetatud 3D printerid ning novembri keskpaigaks oli paigaldatud koolidesse ühtekokku 58 printerit. Kui varem oli 3D printerid üksikutes Tallinna koolides, siis nüüd on uudne töövahend igapäevaseks kasutamiseks igas pealinna haridusasutustes. Kõigile munitsipaallasteaedadele soetati programmeeritav mesimummurobotite komplekt Bee-Bot, mille abil saavad lapsed mänguliselt omandada programmeerimise algteadmisi.

«Tallinna ühistransport on viimaste aastatega teinud suure arenguhüppe ning see tegevus jätkub jõudsalt ka järgmiselgi aastal,» ütles Aas. «Trammiliin pikendatakse lennujaamani ning  lõpetatakse Kopli suunalise trammitaristu rekonstrueerimine. Ühtlasi alustatakse suuremahulist trammide kapitaalremonti.»

Tallinn sai mainekal Transport Ticketing & Passenger Information Global Awards konkursil Londonis auhinna parima piletisüsteemi operaatorfirma kategoorias, millega tunnustati Tallinna piletimüügisüsteemi laiendust Pargi & Reisi parkimislahendusega sidumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles