Eestis jõudis populaarse Ozoboti roboti uue põlvkonna mudel Evo

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot Evo
Robot Evo Foto: tootja

Eestisse jõudis müügile uue põlvkonna intelligentse roboti Ozobot uusim mudel Evo, mis aitab õppida robotijuhtimist ja suhtlemist intelligentse masinaga.

Ozoboti tootja Evollve on varem tuntust kogunud oma eelmise põlvkonna robotiga Ozobot Bit, mida alates aasta algusest kasutavad paljud robootikaringid ja koolid ka Eestis. Uue põlvkonna Evo tähtsaimaks värskenduseks on võimalus ühendada oma seade teiste omasugustega, tegutseda sünkroniseeritult ja juhtida roboteid koos sõpradega.

Ehk siis: Evo suhtluskeskkond töötab inimese ja masina, inimese ja inimese ning masina ja masina vahel. Seadme oskuste hulka kuuluvad näiteks sõitmine mööda joonistatud või prinditud markerijoont ja värvitriipudest koosneva «programmeerimiskeele» jälgimine, mis teeb Ozobotist hea vahendi programmeerimise õppimiseks läbi mängu.

Programmeerimiseks on olemas lihtne keskkond OzoBlockly, mis pakub viit erineva raskustasemega režiimi, kus näiteks koolieelikud saavad kasutada visuaalseid ikoone käskude koostamiseks ja edasijõudnud kodeerijatel on juba põhjalikumad vahendid algoritmide kirjutamiseks.

Juhtida saab Evo LED-tulesid, helisid ja liikumist otse üle mobiilse seadme või kasutades markeritega ise joonistatud värvikoodidega valmisprogrammeeritud käskusid, mida Evo iseseisvalt täidab.

Põhjalikud uuendused ja võimalus Evo just oma käe järgi ära seadistada pakuvad täiesti uut taset STEAM-is – nii kutsutakse viiest erialast koosnevat õppesuunda, kuhu kuuluvad Science – teadus, Technology – tehnoloogia, Engineering – inseneeria, Arts – kunstid ja Mathematics – matemaatika.

Evo peaks sobima nii koju kui kooli, pakkudes meelelahutust ja kasulikke oskusi tehnoloogiaga toimetulekuks. Õpilastele võib selgeks teha programmeerimise põhialused, harjutada praktilist matemaatikat ning miks mitte tegeleda ka kunstiga.

Ozobot Evo põhiomadused on järgmised:

  •     OzoChat for Evo-2-Evo ehk robotitevaheline sõnumivahetus (suhtluskeskkond kuni 13-aastastele)
  •     Läheduseandur infrapunasensoriga
  •     Bluetooth-ühendus (leviulatus kuni 10 meetrit)
  •     Raadio teel liigutuste, heli ja LED-tulede juhtimine
  •     Värvide ja joone äratundmine
  •     Iseseisev tegutsemine etteantud käskluste (programmi) järgi
  •     Vajaliku sisu ja omaduste allalaadimine
  •     60+ minutit mänguaega ühe laadimisega

Ozobot Evo ühildub nii iOS-i kui Androidiga seadmetega ja on saadaval nii kahes värvitoonis

Roboteid maaletooja ja müüja Rekato tegevjuhi Andres Sireli sõnul usub ta, et uute suhtlus- ja koostöövõimalustega Ozobot Evo saab üheks hinnatumaks vahendiks robootika õpetamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles