Kunstnik, kes töötab igasugustel kütustel

Janar Ala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Ole
Kaido Ole Foto: Albert Truuväärt

Kaido Ole on maalikunstnik. Teda on nimetatud ka üheks Eesti tuntuimaks kunstnikuks välismaal. Samuti öeldakse tema kohta «rahvakunstnik». Eelmise aasta lõpus valiti Ole esimese viie kunstniku hulka, kes hakkasid riigilt saama kunstnikupalka. Riiki natuke veel: enne president Ilvese ametist lahkumist maalis Ole Kadriorgu ülespanekuks Ilvese portree. Riiki oluliselt vähemaks: reedel avas Ole kunstihoones mahuka näituse pealkirjaga «Nogank hoparniis». Kaido Ole on üks kõige kiiremini mõtlevaid ja rääkivaid inimesi, keda olen kohanud. Tema mõte liigub kiiremini kui valgus, kiiremini kui lennuk Concorde. Temaga on väga hea jutu peale saada.

-Aga alustaks hoopis pealkirjast: «Nogank hoparniis». See on selline dadaistlik pealkiri. Kust ta tuli?

Ma mõtlesin ta lihtsalt välja, sest ka kõik tööd on väljamõeldud. Inimesed tihtipeale tulevad ja hakkavad küsima, et mis te sellega öelda tahate, kus te midagi sellist näinud olete, ja nüüd on hea vastata, et olen kõik lihtsalt välja mõelnud. Mõni läheb selle peale ehk minema, aga teine saab aru, et ei peagi meeleheitlikult mingisuguseid etteantud seoseid otsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles