Madoff: mu skeem käivitus puhtalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernard Madoff.
Bernard Madoff. Foto: Reuters/SCANPIX.

Bernard Madoff väidab, et tema Ponzi skeem, mis kokkuvarisedes investoritele 65 miljardit dollarit võlgu jäi, algas kui seaduslik ettevõtmine, mis 1980. aastail 15 protsenti aastatulu teenis.


«Ma sain turutrendidele alati hästi pihta, hoides tellimuste voogudel silma peal (pidades silmas oma tegevust esmamaaklerina),» ütles Madoff ühele ajakirja New Yorgi reporterile antud telefoniintervjuu käigus.

Trellide taga istuv maakler ütles, et hakkas investoreid tüssama 1990. aastate alguse poole, kui hinnad ja kursid kõikusid vähe ja ta strateegia hästi ei toiminud.

«Ma lasin endale augu pähe rääkida ja end kaasa tõmmata ja see on minu viga. Ma mõtlesin, et teen seda natuke aega ja suudan pärast välja rabeleda. Aga ma lihtsalt ei suutnud,» ütles ta.

Madoffi väited lähevad risti vastu kannatajate halduri poolt «väljakaevatud» materjalidega. Nimelt kinnitab Irving Picard oma meeskonnaga, et Madoffi 1970. aastate alguses käivitatud investeerimisäris puudus igasugune seaduslik tegevus.

Madoff süüdistas oma tundidepikkuses telefonikõnes ka oma klientidest asutusi – kuna nood jätsid küsimata tähtsad küsimused – ning regulaatoreid, mis pettust avastada ei suutnud.

«Need pangad ja fondid pidid teadma, et midagi on mäda,» ütles Madoff, juhtides tähelepanu sellele, et ta keeldus alati vastamast ka kõige elementaarsematele küsimustele ega näidanud neile oma tegevusaruandeid.

«Ma ei esitanud neile mingeid fakte, ei näidanud, milline oli mu tegevuse maht. Ma ei lubanud neil kunagi kohale tulla ega investeerimisettepanekuid läbi vaadata.

Ma absoluutselt keeldusin sellest. Ma ütlesin, et kui teile miski ei meeldi, võtke oma raha välja. Ja seda nad muidugi kunagi ei teinud,» ütles ta.

Ka erainvestorite suhtes polnud Madoff kaastundlikum.

«Kuulge, keegi mu klientidest – isegi kui nad igast investeeritud pennist ilma jäid – ei ole täna vaene,» ütles ta. «Teate, see ei tähenda, et ma oma tegusid õigustaksin.

Et mul neist kahju poleks... Mul on väga piinlik. Haiget said need, kes tulid mängu päris lõpus. Kõik mu sõbrad, enamik erakliente, nemad puhaskahjumit ei kandnud,.»

Picard on välja rehkendanud, et Madoffi investorid kaotasid ligikaudu 19,6 miljardit dollarit. Ülejäänud puuduolev rahasumma seisneb võltskasumis, mida nad uskusid endil olevat.

Haldur on andnud sisse sadu hagisid, üritamaks saada raha tagasi klientidelt, kes skeemist kasu said. Samuti pankadelt ja riskifondidelt, mis halduri väitel pettusele kaasa aitasid.

Tänase seisuga on haldur ja USA prokurörid saanud tagasi enam kui 8 miljardit dollarit.

Kohati nõretab telefoniintervjuu enesehaletsusest. Nii pihtis Madoff ajakirjanikule, et on ravil ning et ta abikaasa Ruth keeldub temaga pärast poja Marki enesetappu (detsembris) rääkimast.

Samuti usaldas ta reporterile tõsiasja, et küsis oma terapeudilt, kas ta on sotsiopaat – ning et vastus oli talle leevenduseks.

«Ta ütles, et ma kindlasti ei ole sotsiopaat. Ta ütles, et mul on oma moraalikoodeks, et ma kahetsen... Ma olen hea inimene,» ütles ta.

Madoff kinnitas jätkuvalt, et ta pere ei olnud skeemi kaasa haaratud – kuigi mitmed pereliikmed töötasid ta maakleriäris.

«See oli mu jaoks üks luupainaja,» ütles ta. «Saate aru, kujutage ette, et ma tulen iga päev pärast tööd koju ja ei saa oma naisele asjadest rääkida.

Elan, kirves pea kohal. Ei räägi oma poegadele, oma vennale. Saan nendega iga päev tööl kokku ja ei saa nendega oma asju südamelt ära rääkida.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles