Iisrael mõistis hukka ÜRO resolutsiooni ja Obama tegevuse (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramat Shlomo asundus Jeruusalemma põhjaosas.
Ramat Shlomo asundus Jeruusalemma põhjaosas. Foto: Jim Hollander/EPA

Iisrael lükkas tagasi ÜRO resolutsiooni asundustegevuse peatamise kohta Palestiina aladel ja mõistis hukka USA presidendi Barack Obama administratsiooni tegevuse, mis juudiriigi hinnangul seda tagaselja toetas.

"Me lükkame selle Iisraeli vastase resolutsiooni tagasi ega kavatse selle tingimustest kinni pidada," kirjutati peaminister Benjamin Netanyahu ametkonna teadaandes.

"Obama administratsioon mitte ainult ei aidanud Iisraeli kaitsta selle kamba eest ÜRO-s, vaid tegi nendega koguni varjatult koostööd, et resolutsioon kindlasti vastu võetaks. Iisrael ootab koostööd presidendiks valitud Donald Trumpiga ja kõigi meie sõpradega USA kongressis, nii demokraatide ja vabariiklastega, et toime tulla selle absurdse resolutsiooni kahjulike tagajärgedega," märgiti avalduses.

Iisraeli minister Yuval Stenitz märkis, et USA on hüljanud oma ainsa sõbra Lähis-Idas.

"See ei ole resolutsioon mingite asunduste vastu, vaid Iisraeli vastu, juutide vastu ja juudiriigi vastu," ütles Steinitz.

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis reedel vastu resolutsiooni, millega nõuab Iisraelilt asundustegevuse peatamist Palestiina aladel, teatasid diplomaadid. USA jättis hääletamata ja ei pannud seekord resolutsioonile vetot. Resolutsiooni poolt hääletas seega 14 nõukogu liiget.

Palestiina presidendiamet teatas, et tegemist on tugeva hoobiga Iisraeli asunduspoliitikale ja see näitab rahvusvahelise kogukonna tugevat toetust kahe riigi lahendusele.

"See on suur võidupäev rahvusvahelistele seadustele, läbirääkimistele ja täielik nokaut äärmuslastele Iisraelis. Rahvusvaheline kogukond on näidanud juutidele, et rahutee ei õnnestu okupatsiooniga, vaid selle lõpetamisega ja Palestiina riigi loomisega," ütles Palestiina vabastusorganisatsiooni peasekretär Saeb Erekat.

USA vabariiklaste hulka kuuluv esindajatekoja spiiker Paul Ryan nimetas Obama administratsiooni tegevust "häbistavaks ja hoobiks rahule".

Vabariiklaste senaatori John McCaini hinnangul tehti Ühendriikidest "kuriteo kaasosaline jõhkras rünnakus".

USA presidendiks valitud Trump kirjutas pärast otsuse teatavakstegemist oma Twitteri kontol, et USA seisukohad ÜRO Julgeolekunõukogus muutuvad pärast tema ametisseasumist.

"ÜRO suhtes hakkavad asjad pärast 20. jaanuari muutuma," märkis Trump.

Valge Maja eestkõneleja kaitses otsust öeldes, et veoõiguse kasutamine oleks ohtu seadnud kahe riigi lahenduse.

"Resolutsioon mõistab hukka vägivalla ja asundused ning kutsub mõlemat poolt üles panustama kahe riigi lahendusse," ütles USA välisminister John Kerry.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles