Norras, Taanis ja Rootsis möllanud jõulutorm Urd on hakanud nõrgenema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümber kukkunud jõulupuu Taanis Århusis
Ümber kukkunud jõulupuu Taanis Århusis Foto: Rune Pedersen/AP/Scanpix

Norrat, Taanit ja Rootsit tabas jõulude ajal tugev torm Urd, mis nüüdseks on hakanud nõrgenema.

Tormituuled murdsid puid ja võimsad lained tõid mitmel pool kaasa üleujutuse, kuid inimohvreid siiski ei ole, edastab Yle.

Norra meteoroloogide teatel puhus tormituul Røldali mäesuusakeskuses 47 meetrit sekundis, mis on rekordiline tuule kiirus ning kõrgeimad lained ulatusid 12 meetrini.

Tugev tuul rebis elektriliine ja selle tõttu jäid kümned tuhanded majapidamised elektrita ning veetase kerkis 90 – 130 sentimeetrit üle normaaltaseme.

Bergeni päästeteenistuse esindajate sõnul valmistuti Norras jõulutormiks, kuid väga suurt kahju siiski ei sündinud. Mõnel pool on teed maha langenud puude ja elektripostide ning tulva tõttu läbimatud.

Taani Kopenhaageni ja Rootsi Malmö vahel asuv sild suleti tugeva tuule tõttu liiklusele, kuid tänaseks, 27. detsembriks on sild taas avatud.

Jõulutorm takistas lennuliiklust nii Taanis kui Rootsis. Kaks SAS firma lennukit pidid tegema hädamaandumise pikselöökide tõttu.

Kopenhaageni Kastrupi ja Göteborgi Landvetteri lennuväljale maanduma pidanud lennukid ei pääsenud neile lennuväljadele, vaid pidid maanduma väiksematel lennuväljadel, mis olid ohutumad.

Rootsi meteoroloogide teatel mõõtsid nad tormituule kiiruseks 33,8 meetrit sekundis.

Mees jalutamas koertega tormise mere kaldal
Mees jalutamas koertega tormise mere kaldal Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images/Scanpix

Rootsi päästeteenistuse teatel arvati, et torm Urd tuuseldab põhjalikult, kuid hävitustöö jäi arvatust väiksemaks. Päästetöötajatel tuli tegeleda ära tulnud katuseosadega, kukkunud puudega ja veelõksu jäänud autodega, kuid inimesed kannatada ei saanud.

Norra, Taani ja Rootsi meteoroloogide teatel on neis riikides veel täna tugev tuul, kuid see hakkab vaibuma ning torm liigub edasi Eesti, Läti ja Leedu suunas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles