Yana Toom sõitis jälle Süüriasse (20)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom kohtus Süürias europarlamendi delegatsiooni koosseisus president Bashar al-Assadiga.
Yana Toom kohtus Süürias europarlamendi delegatsiooni koosseisus president Bashar al-Assadiga. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlamendi saadik, keskerakondlane Yana Toom sõitis täna Süüriasse.

Toomi Eesti büroo juht Oksana Talisainen ütles kella 11.50 ajal Postimehele, et Toom on parajasti lennukis, mistõttu ei saa ta ka oma plaane Süürias kommenteerida. Talisainen ei osanud öelda, mis täpselt on reisi eesmärk, kuid tema teada olevat saadik tööreisil.

Pärastlõunal ütles Toom rahvusringhäälingu uudisteportaalile, et julgeolekukaalutlustel ei saa ta visiidi täpset ajakava, kohtumisi ja marsruuti avalikustada. «Eks elu näitab, kui kauaks ma jään,» vastas Toom küsimusele, kui kauaks ta Süüriasse jääb. Temaga on kaasas ka ajakirjanik Andrei Hvostov.

Yana Toom tegi täna pärastlõunal sissekande oma Facebooki kontole. Postimees avaldab Yana Toomi postituse vabatõlke vene keelest:

«Kallid sõbrad! Ja muidugi ka vaenlased (kuidas ilma teieta saab)! Annan teada, et sõidan koos kirjanik Hvostoviga soojadesse maadesse seadusliku jõulupuhkuse ajal ja minu töö europarlamendis ei puutu sellesse kuidagi. Mis puudutab edaspidist, siis meenutan vana anekdooti telegrammist: «Muretsege! Detailid kirja teel.» Kõikidele head saabuvat uut aastat!»

Toom käis ka tänavu suvel Süürias, kus kohtus president Bashar al-Assadiga. Räägiti võitlusest terrorismiga ja Süüria vastu kehtestatud sanktsioonidest. Euroopa Parlament eitas seepeale oma rolli saadikute visiidis, samamoodi ka Eesti välisministeerium. Osaliselt maksis visiidi kinni Süüria valitsus.

Yana Toom suvisel Süüria visiidil. / Foto: Yana Toomi büroo.
Yana Toom suvisel Süüria visiidil. / Foto: Yana Toomi büroo. Foto: Yana Toomi büroo

Suvine visiit tekitas paraja pahameeletormi. Kritiseerijate hulka kuulusid toona näiteks IRLi liige Mart Nutt, Vabaerakonna esimees Andres Herkel ja reformierakondlane Jürgen Ligi.

Ligi tähelepanu köitis Toomi usutlus ajalehes Põhjarannik, kus Toom väitis, et temal pole midagi varjata ja tal kapis luukeresid pole. «Nõus Yanaga. Mis rääkida kappi peidetud keredest, kui midagi ei jää varju ja elutoas on alaline laipade väljapanek? Mõrtsukatega poseeritud pildid ja nende makstud arved on vaid viimaste päevade väike lisandus. Nagu Süüria visiit nii ka sõnavõtud Eesti, NATO ja ELi aadressil on lihtsalt Kreml, ei mingit peitust,» kirjutas Ligi juulis sotsiaalmeedias.

Samas oli ka neid, kes Toomi sammu kiitsid. Nii ütles tema erakonnakaaslane Oudekki Loone, et kriitiline reaktsioon Toomi ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi kohtumisele populistlik ülereageerimine ning diskussiooni avamist sealses piirkonnas tuleb hoopis tervitada mitte hukka mõista.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles