Jüri Ratas: Haldusreform ei ole veel läbi

Jüri Ratas
, peaminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: PP

Kui riigikogu võttis sel suvel vastu haldusreformi seaduse, algas sellega reformi esimene ja ettevalmistav etapp. Hoolimata kohe-kohe saabuvast vahefinišist ehk vabatahtliku ühinemise tähtaja lõppemisest on oluline korrata, et reform pole veel sugugi läbi.

Kõik ühinemised jõustuvad alles kohalike omavalitsuste valimistega 15. oktoobril 2017. Milline näeks välja Eesti haldusjaotus tol oktoobripäeval, kui võtta aluseks praegune seis? Sel juhul oleks pärast 2017. aasta valimisi senise 213 omavalitsuse asemel Eestis umbes 75–80 linna ja valda, millest kolmandiku elanike arv ulatuks üle 11 000.

Need arvud näitavad, milline on haldusreformi ulatus. Seetõttu pole ime, et paljude edulugude kõrval on ette tulnud vaidlusi, läbirääkimiste katkemist, uuesti alustamist ja ultimaatumeid. Nii mastaapse reformi puhul ei saa ette heita eestlaslikku ettevaatlikkust ega alalhoidlikku kaalumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles