Eelhääletus tõotab Tartus osalusrekordit

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubamaja valimisjaoskonna ukse taga lookles eile lõunal mitmekümne inimesega järjekord ning oma valimiskorda tuli oodata üle veerand tunni.
Kaubamaja valimisjaoskonna ukse taga lookles eile lõunal mitmekümne inimesega järjekord ning oma valimiskorda tuli oodata üle veerand tunni. Foto: Sille Annuk

Nii nagu eelhääletuse esimesel päeval, oli ka eile keskpäevaks tekkinud kaubamaja valimisjaoskonna ukse taha pikk järjekord, kus inimestel tuli enne hääletuskasti juurde jõudmist oodata vähemalt veerand tundi.  

 
Kaubamaja valimisjaoskonna töötajate sõnul seisid esimesed inimesed ukse taga järjekorras rohkem kui tund aega. «Ega nad ei ütle ju, miks nad just eelhääletada tahavad. Lihtsalt tulevad. Kui ma tulin hommikul pool üksteist, olid inimesed juba ukse taga,» lausus valimisjaoskonna esimees Ene Kuuskmäe, kelle sõnul käis esmaspäeval kaubamajas hääletamas 846 inimest.

Esimehe sõnul on inimestel hääletama tulles üldiselt valik juba tehtud. «Isegi käe peale on kirjutatud numbrid ja nimed. Need on väga vähesed, kes alles kohapeal otsustama hakkavad,» ütles Kuuskmäe, kuid lisas, et paljud siiski otsivad nimekirjast inimesi, kes tegelikult selles piirkonnas ei kandideeri.

Valikud tehtud

Tartu Postimehega vestelnud 81-aastane Endla Peets ütles, et on valimistel osalenud alati ning toetab maarahva parteid. «See valik oli mul juba ammu tehtud, sündimisest saadik. Olen Rahvaliidu liige ega muuda oma värve,» ütles Peets. Eelhääletusel osales vanaproua seetõttu, et sõidab nädalavahetusel Tallinna tütretütre sünnipäevale.

Ka eaka daami järel valimisjaoskonnast väljunud vanahärra kinnitas, et on juba aastaid hääletanud kindla erakonna poolt, kuid ei olnud nõus seda avaldama. «Vene ajaga võrreldes on nüüd asi teistmoodi, aga muidu ei ole mingit erinevust. Ma olin Vene ajal ise agitaator ja tean, kuidas siis asi käis. Sain isegi preemiat,» lausus härra ning jättis ka oma nime saladuseks.

Kaubamaja jaoskonnast pisikese lapse ja vankriga väljunud Ave Lüütsepp ütles, et osales eelhääletusel mugavuse pärast. «Aga valik oli mulle kerge. Erakond oli valmis mõeldud ja kandidaadi otsustasin siin,» lausus Lüütsepp.  

Aktiivne eelhääletus käis eile ka Lõunakeskuses. «Päev algas väga kiirelt ja inimesi oli palju, nüüd on juba rahulikum,» ütles jaoskonna esimees Virge Nummert pärast lõunat.

Kaubanduskeskuses on hääletamine Nummerti sõnul mugav ning sellega on põhjendatav ka suur valimisaktiivsus. «See on puhas mugavus. Siin on hea võimalus asi ära teha,» ütles Nummert ning lisas, et e-hääletusele eelistatakse jaoskonnas valimist vanast harjumusest.

«Mis siin salata, eile käis siin palju selliseid inimesi, kes olid vaadanud kodus arvutist ka e-hääletamist, aga oma käega kirjutatud number tundus neile usaldusväärsem ja valiku tegid nad siiski siin. Ei usaldata ikka internetti,» muigas Nummert. Lõunakeskuses käis esmaspäeval hääletamas 405 inimest, Tartus kokku aga 2871.

Loodetakse rekordit

«Praeguse seisuga on see aktiivseim eelhääletuse osalus.  Loodame rekordit,» lausus Tartu valimiskomisjoni esimees Jüri Mölder.

Ühtegi kaebust eilseks valimiskomisjonile saabunud ei olnud. «Korra keegi käis ja ütles, et kohvikus on inimene, kellel on arvuti lahti ja inimesed käivad sealt enne siiatulekut läbi. Käisime ka kontrollimas, aga nad väitsid, et ei ole valimistega seotud,» rääkis kaubamaja valimisjaoskonna esimees Ene Kuuskmäe.

Küll aga on Möldri sõnul viimastel päevadel pöördunud paljud valimiskomisjoni poole ning uurinud kodus hääletamise võimalusi. «Aga need on juba aastaid olnud samad, mis tähendab, et meile tuleb teha kirjalik avaldus,» selgitas ta.

Riigikogu valimised
• Eelhääletamine käib 28. veebruarist 2. märtsini, igal päeval kell 12–20.
• Valimispäeval, 6. märtsil saab hääletada kell 9–20 ning siis on võimalik seda teha vaid valija elukohajärgses valimisjaoskonnas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles