Vene võimud uurivad karumõrva, mis pandi toime maastikumasinatega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunkaru
Pruunkaru Foto: Panther Media/Scanpix

Venemaa Jakuutia võimud käivitasid kriminaaluurimise pärast seda, kui Youtube’i ilmus video, millel kaks meest sõidavad Siberis maastikumasinatega pruunkarust üle ja tapavad ta.

Esmaspäeval Youtube’i jõudnud videol paljastub, et meestel olid võimsad masinad, mida tavaliselt kasutatakse nafta- ja kaevandusfirmades, edastab The Guardian.

Pärast uurimise käivitamist ja skandaali puhkemist see video eemaldati, kuid sellest tehtud koopiad on ikka sotsiaalmeedias. 

Video kohaselt hüüdis üks meestest mitu korda «tapa karu» ja teine vastas pärast esimest karule otsasõitmist, et loom on ikka elus. Karu üritas autode eest ära joosta, kuid see ei õnnestunud.

Võimud uurivad, kas mehed tapsid karu sadistlikust mõnust. Venemaa seadused lubavad looma tahtliku tapmise eest anda kuni kahe aasta pikkuse vanglakaristuse.

Uurimine näitas, et karutapjad töötavad kaevandusfirmas ja on kohalikud.

Karumõrva videot näinud nõuavad neile meestele karmi karistust ning Venemaa keskkonnaminister Sergei Donskoi kinnitas, et sellised julmurid saavad karmi karistuse.

Venemaa põhjaosas toimuv kaevandamine seab sealse looduskeskkonna  ohtu. Karud küll talvituvad, kuid need karud, kes mingil põhjusel ei saa talvituda või ärkavad talevunest liiga vara, muutuvad agressiivseks ja suunduvad küladesse toitu otsima. Need karud lastakse tavaliselt maha.

Venemaal on ka varem karupiinamisjuhtumeid ette tulnud. Möödunud aastal pistis ühe polaaralal sõjaväebaasi töötaja jääkarule ilutulestikuraketi suhu, mis plahvatades karu raskelt vigastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles