Uuring: linnudki oskavad langetada «majanduslikke otsuseid»

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria teadlaste uuring näitab, et kakaduud on lisaks tööriistade kasutamisele võimelised ka algeliseks majanduslikuks mõtlemiseks.
Austria teadlaste uuring näitab, et kakaduud on lisaks tööriistade kasutamisele võimelised ka algeliseks majanduslikuks mõtlemiseks. Foto: Steven Senne/AP/Scanpix

Viini Ülikooli teadlaste läbi viidud uuring näitab, et papagoid on piisavalt targad, et langetada erinevate valikute vahel «majanduslikult otstarbekaid» otsuseid, vahendab The Local.

Ammu juba on teada, et papagoid ja kakaduud on ühed maailma targemad linnud, kes suudavad sarnaselt inimahvidega näiteks tööriistu kasutada. Värske uuring näitab aga märksa abstraktsemat intelligentsi taset – oskust valida, kasulikumate ja vähem kasulike valikute vahel.

Isabelle Laumeri, Alice Auerspergi ja Thomas Bugnyari läbi viidud eksperimendis anti lindudele valida – kas süüa kohe ära nende ette pandud pistaatsia pähkel või kasutada tööriista, et saada kätte karpi või torusse peidetud oluliselt ihaldatum india pähkel.

Ülesande saanud kakaduude puhul panid teadlased esimese asjana tähele, et need suutsid oma loomulikke impulsse – pistaatsiapähkli kohe ära söömist – kontrollida, et jõuda parema maiuseni. Seejuures näis, et linnud kaalusid oma valikut põhjalikult ja reageerisid erinevatele olukordadele erinevalt.

Näiteks valisid nad olukorras, kus pidid valima pekaanipähkli ja tööriista vahel, reeglina siiski tööriista, mille abil jõudsid parema maiuse – india pähklini. Kui aga ka tööriist viis vaid pekaanipähklini, ei hakanud nad vaevuma ja sõid ära kohe nende ette pandud pekaanipähkli.

Eksperimendi tulemusi tõlgendades toovad teadlased välja, et linnud on võimelised ohjama oma impulsse ja hoiduda koheselt kättesaadavast tasust tulevikus ootava parema nimel. Seda võib aga juba pidada majandusliku mõtlemise algeks.

Vaata ka videot kakaduudega läbi viidud eksperimendist:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles