Lõppenud aasta turismimaailma kõige suuremad võitjad ja kaotajad

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisimine
Reisimine Foto: SCANPIX

Viimase aasta jooksul on turismimaastikul aset leidnud ohtralt muutuseid. Seoses terrorirünnakutega on inimesed suuresti muutnud oma soove ja eelistusi.

Aasta suurim tõusev täht on Island, kus turistide külastatavus on kasvanud lausa 34 protsenti. Mitte ükski teine Euroopa riik ei saa uhkustada nii suure tõusuga. Aasta jooksul külastas Islandit kokku 1,7 miljonit turisti, vahendab Dw.com.

Uueks trendikaks sihtkohaks saab eelmise aasta põhjal pidada aga Slovakkiat. Kuigi riigil ei ole pakkuda Vahemereäärset kliimat või liivarandasid, meelitab see turiste ligi ilusate vanalinnade ja kõrgete mägedega. Aastaga kasvas turism seal 19 protsenti.

Küpros noppis endale sel aastal venelaste lemmiku tiitli. Kui varem käisid venelased peamiselt Türgis, siis pingete kasvades, kahanes ka nende soov sinna reisida. Uueks sihtkohaks valiti saareriik Küpros.

Ka Bulgaaria on Türgi langusest väga palju kasu lõiganud. Saksa ja Vene turistid pidasid Bulgaariat odavamaks kui Ibizast Hispaania külje all ning turvalisemaks Türgist. Samas ei peljanud turistid ka Hispaania kõrgeid hindasid ning ka seda päikeselist paika vallutasid rekordarv turiste. Peamiselt lendasid sinna britid, kes enam samuti Egiptusesse või Türki minna ei soovinud.

Üllatava tõusu tegi aga Inglismaa, kus pärast Brexitit kukkusid hinnad erakordselt madalale tasemele. See tõi kaasa ka turistitulva, kes kõik soodsaid lennupileti- ning hotellihindasid soovisid ära kasutada. Kuigi mõned Kreeka saared olid turistide hulgas endiselt populaarsed, sai Kreeka üldiselt 2016. aastalt üsna tugeva löögi.

Pagulaskriisiga tegelemine hõivas mitu väikesaart, kus varem turistid armastasid varbad vette kasta, nüüd hoitakse nendest paikadest aga kaarega eemale. Lesbose saarel langes külastatavvus 63 protsenti ja Chiosel lausa 71 protsenti.

Aasta suurimaks kaotajaks on ilmselt Türgi, kus on aset leidnud terrorirünnakut, poliitilised meeleavaldused. Ainuüksi augustis külastas Türgit 74 protsenti vähem venelasi, kui eelmisel aastal ja 34 protsenti vähem sakslasi. Samas kasvas turistide arv Saudi Araabiast.

Terrorismi tagajärjel kannatas veel ka Belgia. Kuigi ka Prantsusmaal on toimunud mõned rünnakud, ei ole see turiste veel täielikult ära peletanud. Statistika hoidis positiivse küll suvel toimunud jalgpallivõistlused, mille ajal külastas riiki 80 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles