Hull fotograaf, kes leiab kõikjalt inspiratsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ekstreemspordifotograaf Jaanus Ree (31) on mujal rohkem tuntud kui Eestis, ometi on tegemist ühe oma ala tipuga maailmas. Ree omapära on põhjalik eeltöö. Ta otsib objekti, vaatab üle valguse – milliseid värve ja varje pakub see öösel, õhtul, hommikul, päeval – ja kasutab palju lisavalgust.

«Minu põhitöö on ikka rallide pildistamine, spordiga seostangi ennast kõige rohkem,» ütleb ta. «Vahel pildistan arhitektuuri ka.» Ree teeb fotograafina tuleval aastal kaasa autoralli maailmameistrivõistluse kõik etapid.

Isegi fotograafiks sai Ree tänu ekstreemspordile: «Olin kaheksa aastat tagasi purjelaudur, aga vigastuse tõttu jäin võistlusreisil kaldale ja sisustasin aega pilte tehes.»

Fotograafina meeldib Reel keskkondadega mängida. «Tundus sürr mõelda, milline oleks maailm, kui kõik oleks jääs,» räägib ta autode jäätamise projektist. «Helistasin tuttavale Järva-Jaanis ja küsisin, kas on okei, kui laseme su autod jäässe. Ta oli nõus. Küsisin mitu korda üle, kas ta ikka sai aru, mida ma teha tahan.» Õnneks oldi nõus ja kolme päevaga sündis fotoseeria jäätunud masinatest ja krossiratturist.

Eesti fotograafidest imetleb Ree Roman Neimanni ja Joosep Martinsoni töid. «Inspiratsioon on kõikjal,» ütleb ta.

Siinsed pildid valis Ree välja oma tänavuste parimate tabamuste seast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles