20 väärtuslikku nõuannet vanematelt inimestelt, mida tasub kuulata

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Scanpix

Hallpead austa, kulupead kummarda. Järgmised nõuanded, mille on kokku kogunud Imguri kasutaja Derodave, tõestavad taas kord, et vanade inimeste tarkust tasub kuulda võtta. Siin on olulisemad sõnad, mida nad tahaksid noortele öelda.

  1. Kõige olulisem inimene su elus on see, kes nõustus sinuga oma elu jagama. Kohtle teda nii.
  2. Sa võid elada pika elu, aga võid elada ka lühikese elu – kes teab. Aga igal juhul usu mind, kui ma ütlen, et sa sooviksid, et oleksid enda eest nooruses paremini hoolt kandnud.
  3. Asjad on lihtsalt asjad. Ära hoia kinni materiaalsetest väärtustest, hoia kinni parem kogemustest ja ajast.
  4. Armukadedus hävitab suhted. Usalda oma partnerit, sest keda veel peaksid sa usaldama?
  5. Inimesed alati ütlevad: «Tee sellist tööd, mida sa armastad.» Aga see pole parim nõuanne. Õige töö on selline, mida sa mõnedel päevadel armastad, enamikel päevadel talud ja see maksab su arved. Peaaegu kellelgi pole tööd, mida nad armastaksid iga päev.
  6. Kui elu lööb üle pea kokku, pöördu lihtsalt praegusesse hetke tagasi. Naudi kõike, mis on ilus ja lohutav. Hinga sügavalt sisse, lõdvestu.
  7. Aastad mööduvad linnutiivul. Ära abiellu noorelt. Ela oma elu. Mine kohtadesse. Tee asju. Olgu sul selleks siis vahendid või mitte. Paki kott ja mine kuhu iganes sa saad minna. Kuni sul pole neid, kes sinust sõltuksid, ära osta asju. Mine ja vaata maailmas parem ringi. Võta reisiajakiri ja vali koht. Mine!
  8. Ära võta elu nii tõsiselt. Isegi, kui asjad paistavad lootusetud, püüa naerda selle üle, kui naeruväärne elu tegelikult on.
  9. Tõeline sõber tuleb joostes, kui sa talle kell kaks öösel helistad. Ülejäänud on lihtsalt tuttavad.
  10. Keegi ei sure, soovides, et nad oleksid rohkem töötanud. Tee kõvasti tööd, aga ära aseta tööd oma perekonnast ettepoole.
  11. Lapsed kasvavad kiirelt üles. Naudi aega, mis sul nendega on.
  12. Söö ja tee trenni, justkui sa oleksid diabeedihaige, kes on üle elanud rabanduse – nii ei ohusta sind selline tulevik.
  13. Võib-olla pole see nii oluline kui teised nõuanded, aga… Niidita hambaid regulaarselt. Hambamured on kohutavad.
  14. Ära võta kellegi nõu püha sõnana. Küsi nõu kelleltki, keda sa austad, seejärel võta arvesse enda situatsioon ja tee enda otsus. Sisuliselt on mu nõuanne see, et võta kuulda enda nõuandeid.
  15. Liigesed, millele sa teed täna liiga, maksavad sulle hiljem kätte. Isegi, kui sa arvad, et nad on täielikult paranenud. Usalda mind!
  16. Meil on siin maailmas vaid üks elu. Ära ärka üles, et avastada: sa oled 60-aastane ja pole teinud asju, millest oled unistanud.
  17. Hinda väikeseid asju ja ole hetkes. Mida ma mõtlen? Noh, tundub, et tänapäeva noored ootavad kohest rahuldust. Aga miks mitte lihtsalt hinnata iga hetke eraldi? Meil pole antud aega olla igavesti sellel hullul ja suurepärasel planeedil ning kõige suurema rahulduse leiabki kõige tavalisematest tegevustest. Selmet saata tekstisõnum, haara telefon ja helista kellelegi. Helista oma emale, räägi temaga ei millestki. Need on hetked, mida hinnata.
  18. Maksa oma arveid ja hoia võlgadest eemale. Kui ma oleksin saanud iseendale maksta kogu selle raha, mida ma olen aastate jooksul intressidena maksnud, oleksin ma juba pensionil.
  19. Kui sa unistad millegi tegemisest, tee seda, isegi, kui see tundub võimatu. Mida vanemaks sa saad, muutub see unistus aina võimatumaks.
  20. Kui sa kohtud kellegagi esimest korda, peatu ja mõtle järele: sa ei tea temast ju tegelikult midagi. Sa näed rassi, sugu, vanust ja riideid. Unusta see kõik, sa ei tea midagi. Need eelarvamused, mis sulle pähe kargavad, tulevad sinna seetõttu, et ajule meeldib kategoriseerida, aga see piirab su elu – ja teiste inimeste elu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles