Sipelgas oskab õiget tööriista valida

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sipelgas.Pilt on illustreeriv
Sipelgas.Pilt on illustreeriv Foto: Erakogu

Enamasti arvatakse, et peale inimese taipavad tööriistu kasutada peamiselt ainult ahvid ja linnud, ent nüüd selgub, et sellega saavad hakkama ka sipelgad. 

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator ungari, prantsuse ja briti teadlaste uuringut, kust ilmnes, et mõnda liiki sipelgad mitte ainult ei kasuta tööriistu, vaid oskavad järele proovida ka uudseid riistu ja valida nende seast parajasti käsil olevaks tööülesandeks välja sobivaima.

István Maák Szeged ülikoolist ja ta kolleegid pakkusid sipelgatele mitmes kangusastmes veega segatud mett ja sinna kõrvale mitmesuguseid vedeliku kaasaskandmist hõlbustavaid vahendeid – käsnatükikesi, poorse paberi tükikesi, liivateri jm.

Sipelgad katsetasid pakutud vahendeid ja valisid välja need, mida oli kõige lihtsam kasutada ja mis võtsid enda külge ka piisaval hulgal vedelikku. Sipelgad proovisid ja kasutasid ka käsna ja paberit, ehkki nad nende materjalidega oma looduslikus elukeskkonnas kokku ei puutu. 

Loe täpsemalt Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles