Parima prognoosi tegi Postimehe toimetus

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõppenud aasta olulisemate majandusnäitajate liikumisi suutis kõige täpsemini prognoosida Postimehe toimetus, kelle ennustus paistis täpsusega silma pea kõigis vaatluse all olnud valdkondades.

Suures plaanis võib öelda, et Postimehe küsitletud analüütikud suutsid oluliste majandusnäitajate liikumisi vägagi täpselt prognoosida ning spetsialistide keskmine prognoos kajastas üsna realistlikult tegelikku majanduse olukorda. Majanduskasvu ja inflatsiooni puhul oodati küll kiiremat elavnemist ning tööpuudusele ennustati edasist langust, tegelikkuses jäid need muutused siiski oodatust tagasihoidlikumaks. Samas olid aga analüütikute keskmised palga ja dollari kursi prognoosid üllatavalt täpsed. Bensiini, elektri ja aktsiahindade kallinemine tuli paljudele prognoosijatele üllatusena, samas suutsid nii mitmedki ennustused ka nende näitajate osas suhteliselt täpselt liikumiste suunda ja aastalõpu seisu ette näha. Vaid intresside nii suurt langust ei julgenud keegi ennustada.

Postimehe prognoosi koostamisel osalesid majandusajakirjanikud Tõnis Oja, Aivar Reinap ja Kadri Hansalu, kelle hinnangute keskmise tulemuse põhjal moodustuski Postimehe majandusprognoos.

«Kui majanduses kindlat trendi ei ole, siis on analüüsimajade majandusmudelitest ja Exceli tabelitest vähem kasu, kui majandust pidevalt jälgivate ajakirjanike kõhutundest,» kommenteeris Tõnis Oja.

Mullused täpsemad prognoosid

Postimees                             57*

Swedbank                             49,5

Rahandusministeerium            48,5

Redgate                                48

LHV Pank                              46,5

SEB                                      46

Konjunktuuriinstituut               38

Nordea pank                        36,5

Danske Bank                         35

*kohapunktide summa- täpseima prognoosi eest sai 9 punkti, ebatäpseim sai 1 punkti.

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles