Pajula: tuleks vähendada tööjõumaksude tähtsust tarbimismaksude arvel

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEb ökonomist Hardo Pajula
SEb ökonomist Hardo Pajula Foto: Liis Treimann

Maksusüsteem peaks olema võimalikult arusaadav – praegune kord, kus deklaratsiooni täitmiseks internetis kulub vaid mõni minut, on igati kiiduväärne. Pikemas perspektiivis tuleks vähendada tööjõumaksude tähtsust tarbimismaksude arvel, tõdeb SEB ökonomist Hardo Pajula.

Väide, et selline nihe tabaks valusalt vähekindlustatud elanikkonda, on pajula sõnutsi ainult osaliselt õige, ka kõrgete tööjõumaksude tõttu kadunud või loomata jäänud töökohad mõjutavad eelkõige seda osa rahvastikust.

«Kui osaliselt ulme valda siirduda, siis mina tõstaks osa sotsiaalmaksust töövõtja õlgadele,» ütles Pajula, sest praegu ei taju inimene tema sõnul sotsiaalmaksuks tasutud summat oma sissetulekuna

«Kui see aga nii oleks, siis kasvaks tähelepanu selles suhtes, mida meile tihti «avaliku teenuse» pähe osutatakse. Ma olin kunagi FIE ja mäletan, et mul oli siis peaaegu kogu aeg halb tuju,» lausus Pajula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles