7. jaanuar maletamise päevaks!

Heino Laiapea
, kodanikualgatuse «Maleta naabriga» eestvedaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

RAHVUSVAHELISEL Paul Kerese maleaastal leidis algatus «Maleta naabriga» järgimist paljudes koolides, kodudes ja töökohtades. Avalikku ruumi maletamine üldrahvaliku tegevusena paraku ei jõudnud.

14. detsembril Tallinnas peetud malekonverentsil tegi rahvusvahelise maleliidu (FIDE) president Kirsan Iljumžinov Eesti presidendile Kersti Kaljulaidile ettepaneku võtta meie koolides male kohustusliku ainena õppekavasse. Eesti maleliit suunab küll neljandat aastat maleõpet projekti «Male koolidesse» kaudu, kuid see haarab lühiajaliselt vaid mõndakümmet kooli. Puudus on maleõpetajatest ja -treeneritest.

Paikuse põhikooli direktor Aare Külaots kinnitas malekonverentsil, et maleõpetus tuleb panna kooli õppekavasse kohustusliku ainena. Ta väitis oma sõnavõtus, et õppekava on ka pärast uuendamist ülepaisutatud ja õppemahu vähendamise korral saab maleõpetusele esimeses ja teises klassis ühe tunni ikka leida.

Kahjuks ei jõutud konverentsil küsimusteni, kes hakkab maleõpetajaid koolitama ning kes ja millal teeb haridus- ja teadusministeeriumile ettepaneku õppekavade muutmise kohta. Ilmselt moodustatakse selleks komisjonid ja töörühmad. Kas ministeerium loob kaks uut ametikohta maleõpetuse kureerimiseks? Kõik see võtab aastaid aega.

ET VEIDI KASVANUD malehuvi sel aastal vähikäiku ei teeks, on just nüüd paras aeg kuulutada 7. jaanuar – Paul Kerese sünniaastapäev – üldrahvalikuks maletamise päevaks. Sel päeval võiksid eestimaalased, kus nad ka parasjagu ei viibiks, mängida vähemalt ühe partii malet. Ehkki 20. juulil on rahvusvaheline malepäev, sobib meil Eestis 7. jaanuar selle kõrvale maletamise päevana väga hästi.

FIDE president on seadnud eesmärgi, et maailmas maletaks miljard inimest. Millised eesmärgid on Eesti males?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles