Vilde kirjandusauhinna pälvis Mats Traat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mats Traat
Mats Traat Foto: Peeter Langovits

Täna kell 10 kogunenud komisjon otsustas anda 2011. aasta Eduard Vilde nimelise kirjandusauhinna Mats Traadi romaanile «Õelate lamp», selle teosega pani Traat punkti Palanumäe sarjale «Minge üles mägedele”.

Vastavalt auhinna statuudile määratakse kirjandusauhind aasta parimale Eduard Vilde traditsioone järgivale kirjanduslikule teosele, žürii teeb oma otsuse Eduard Vilde sünnipäevaks  4. märtsiks, teatas Vinni valla pressiesindaja.

Tänu Mats Traadi romaanidele oleme saanud jälgida eesti talurahva ajaloolist käekäiku talude päriseksostmise eelsest teoorjusest peale kuni Teise maailmasõja sündmustega koos ja nende järel kätte jõudnud taluelu hävitamise ning kokkuvarisemiseni.

«Õelate lamp” viib lugeja tagasi 1940. aasta suvesse, kui vana kooliõpetaja Aalepi kommenteerib Eestis toimuvat sõnadega «Õelate lamp pandi põlema». Aastate poliitilist ajalugu on raamatus seekord varasemast rohkem kujutatud ning see ajalugu tungib otse ja vägivaldselt romaani kangelaste ellu.

Lugeja saab raamatut lugedes teada, et Palanumäel elatakse kehvuses ning suhted inimeste vahel ei laabu, need on lausa hukas. Finaalis tõuseb aga esile Helmi ja Hinnu Palanumäelt ära minek – soov ja katse jätkata paremini ja rõõmsamalt, kui on elatud Palanumäel.

Eduard Vilde nimelisele kirjandusauhinnale oli tänavu neli kandidaati: Mats Traat «Õelate lamp»; Juta Üts «Suure kuuse all»; Inddrek Hargla «Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus» ja «Apteeker Melchior ja  Rataskaevu viirastus» ning Viivi Luik «Varjuteater».

Eduard Vilde nimeline kirjandusauhind asutati Pajustis E. Vilde nimelise kolhoosi kirjandusklubi initsiatiivil 1965.aastal, kui tähistati kirjaniku 100. sünniaastapäeva. Auhinna väljaandmist jätkas Vinni Valla Kultuurikapital ning 1999.aastast Vinni Vallavalitsus.

Autasu antakse laureaadile üle pidulikul kirjanduspäeval või -õhtul. Käesoleval aastal on preemia suuruseks 640 eurot ehk 10 000 krooni. Samuti pannakse laureaadi foto laureaate tutvustavasse albumisse, auhinnatud teos autori pühendusega jääb laureaatide raamatukogusse asukohaga Vinni-Pajusti raamatukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles