Evolutsioonibioloogi prognoos: lääne ühiskond põrmustub 2020. aastatel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Sotsioloogide ja ajaloolaste sõnul on lääne ühiskonnas olemas kõik märgid, et see liigub oma huku suunas ning hukk ei ole kaugel.

USA Connecticuti ülikooli evolutsioonibioloogi Peter Turchini prognoosi kohaselt lakkab lääne ühiskond, nagu me seni seda tunneme, olemast 2020. aastatel, edastab news.com.au.

Foto: Panther Media/Scanpix

Turchini sõnul on praegu läänes mitmeid poliitilisi ja majanduslikke kriise, mis edaspidi võimenduvad ja allakäiku kiirendavad.  Teadlased, kaasa arvatud Turchin, kasutavad ühiskonna muutumise ennustamiseks kliodünaamikat, mis vaatleb ajaloolisi seaduspärasusi ühiskonnas, majanduses ja poliitikas ning selle abil saba ennustada impeeriumite, riikide ja religioonide teket ja kadumist.

«Läänemaailma ootab ees tume tulevik, sest selline süsteem on oma aja ära elanud. Kriis jõuab tippu 2020. aastatel ja järgneb ulatuslik kaos. Tegemist on sotsiaalteadusliku, matemaatikal põhineva ennustusega, mitte soolapuhumisega,» teatas Turchin.

Turchini sõnul võidakse USA vabariiklast ja tulevast presidenti Donald Trumpi pidada üheks neljast ratasnikust, kes maailmalõppu ette kuulutavad, kuid tegelikkuses on kokkuvarisemine juba alanud ja ei ole tähtis, kes suurriikides võimul on.  

«Meie ühiskond, nagu ka varasemad keerukad ühiskonnad, kogeb tõuse ja mõõnasid. Mingil ajal toimub ülesliikumine ja õitseng, kuid arengu seisukohalt peab tulema ka langus ja kukkumine, et saaks tekkida uus tõus. Lisaks mängib ühiskonnakriisis rolli see, et eliit suureneb sinna pürgijate näol. Eliidi sees tekivad vastuolud ja pinged, mis välistavad koostöö, järgneb ideoloogiline ja poliitiline lõhestumine, mille tõttu tekib kaks vastastikku võitlevat eliitklassi. Selles vastuolus jääb lumpen hammasrataste vahele,» selgitas teadlane.

Ta lisas, et heades ülikoolides hariduse saanud üritavad pürgida eliiti, kuid kuna neid sinna vastu ei võeta, siis moodustavad nad opositsiooni, kes hakkavad algupärase eliidi vastu võitlema.

Sellega kaasneb segadus, majandus-, rahandus- ja poliitiline kriis ning elustandardi langus.

Turchini sõnul peaks inimkond varasematel sajanditel toimunud kriisidest oma järeldused tegema ja üritama täielikku kokkuvarisemist ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles