Märtsist saab Tallinnas sõita QR-piletiga

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. martsiks on kõikide Tallinna ühissõidukite esiuste juures uut tüüpi validaatorid, mis oskavad ka QR-koodi lugeda.
1. martsiks on kõikide Tallinna ühissõidukite esiuste juures uut tüüpi validaatorid, mis oskavad ka QR-koodi lugeda. Foto: Liis Treimann

Praegu on linnavalitsuses kokku lepitud niimoodi, et QR-pilet hakkab kehtima märtsi algusest. QR-pilet tähendab seda, et ostetud pileti QR-koodi saab nutitelefoni salvestada või kodus paberile trükkida, ühissõidukis tuleb seda validaatorile näidata.

«Kõiki praeguseid validaatoreid välja vahetama ei hakata,» ütles transpordiameti juhataja Andres Harjo. Uut tüüpi masinad, mis suudavad lugeda QR-koodi ja tulevikus ka NFCd ehk kontaktivaba pangakaarti, paigaldatakse kõikide ühissõidukite esiuste juurde. «Ka mujal maailmas on inimesed harjunud sellega, et pileti ostmiseks tuleb ühissõidukisse siseneda esiuksest,» põhjendas Harjo.

«QR-pilet loodi sellepärast, et kui me nelja aasta eest uue piletisüsteemi käivitasime, siis kadusid ju täiesti ära sõidutalongid ja mobiilipiletid. Inimestel jäi piletiostuvõimalusi vähemaks. Nüüd me toome mingis mõttes needsamad tooted tagasi, aga paremas ja ökonoomsemas variandis. Sellepärast, et seda uut QR-piletit saab osta nii mobiiliga kui ka kodus paberi peal välja printida. Selle kasutamiseks ei pea tingimata nutitelefoni omama. Võib pileti netist ära osta ja välja printida, panna rahakoti vahele ja ühissõidukis valideerida,» selgitas transpordiameti piletisüsteemi juhtivspetsialist Tiit Laiksoo.

«Me leiame, et põhiliseks QR-piletiks peaks jääma mobiiliga ostetud ja valideeritud pilet. Sest mobiiliekraanile on väga lihtne QR-koodi kuvada ja validaatori vastu panna,» lisas ta.

QR-pileteid hakatakse müüma veebist. Praegune lehekülg www.pilet.ee jääb alles. See läbib põhjaliku uuenduskuuri ning sinna lisandub QR-pileti ostmise võimalus. Veebilehelt ostetud QR-pileti saab saata endale nii meiliaadressile kui ka mobiilile või sootuks paberile trükkida. Sealsamas saab edaspidi laadida raha rohelisele ühiskaardile.

Teine QR-piletite ostmise võimalus on mobiiliäpi kaudu. «Praegu meil spetsiaalset piletiäppi ei ole, aga nüüd tuleb selline äpp, mida saab AppStore’ist või GooglePlayst alla laadida. Äpis on alati olemas värske info ja kõik piletid. Kõik käib väga lihtsalt, mõne nupuvajutusega on pilet olemas,» ütles Laiksoo.

Ta nentis, et praegu on kehvasti nendel inimestel, kes tulevad korraks Tallinna ning tahaksid rohelise kaardi enne ärasõitu tagasi müüa. «Siiani sai neid ju ainult ühes kohas tagasi müüa, aga nüüd tuleb kohti juurde. Bussijaamas juba on. Rohelisi kaarte hakatakse tagasi ostma ka lennujaamas, Balti jaamas ning sadama A- ja D-terminalis,» rääkis Laiksoo.

Turistide jaoks kavandatakse linna väravatesse ingliskeelseid plakateid, mis õpetavad, kuidas tasuta äpp alla laadida ja sõidupilet osta.

Uued validaatorid on põhimõtteliselt võimelised suhtlema ka NFCi ehk kontaktivaba pangakaardiga, aga nende kasutuselevõtmiseni läheb veel aega.

«Tehniliselt on meil kõik valmis, aga enne seda tuleb teha pankadevaheline sertifitseerimine, mis on päris keeruline, kallis ja aeganõudev asi. Seda on mõistlik teha siis, kui vastavaid seadmeid on hästi palju, sest siis tuleb hind ühe seadme kohta tunduvalt odavam. Aga pangad ja majandusministeerium töötavad selle kallal. Loodame, et võib-olla sügisel on asi nii kaugel, et validaator hakkab pangakaarti lugema,» lausus Laiksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles