Saksamaa hoiatas migrante tagasi võtmast keelduvaid riike

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled veokirünnaku ohvritele.
Lilled veokirünnaku ohvritele. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Saksamaa ähvardas kärpida arenguabi riikidel, kes keelduvad tagasi võtmast turvapaigataotlejaid, kes on saanud eitava vastuse, edastas ajaleht Der Spiegel.

"Need riigid, mis ei tee piisavalt koostööd, ei saa loota ka meie arenguabile," ütles asekantsler Sigmar Gabriel.

Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere ütles telekanalile ARD, et "toetab seda ideed täielikult".

Hoiatus oli suunatud eriti veokirünnaku korraldanud Anis Amri kodumaale Tuneesiale ja teistele Põhja-Aafrika riikidele. Amrit üritati riigist välja saata, kuid Tuneesia ei tunnistanud teda esialgu tuneeslaseks ja takistas mehe kojusaatmist.

Tuhandetel Aafrika riikide kodanikel ei ole mingisugust võimalust Saksamaalt turvapaika saada, kuid neil puuduvad ka vajalikud dokumendid kodumaale saatmiseks.

Saksa võimude andmetel kasutas detsembris Berliini jõuluturgu veoautoga rünnanud tuneeslane Anis Amri 14 erinevat identiteeti.

24-aastane Amri tappis 19. detsembril Berliini jõuluturul 12 inimest, 23. detsembril lasi Itaalia politsei ta Milanos maha.

Amri tuli Saksamaale 2015. aasta keskel ja kandi mõni aeg hiljem potentsiaalselt vägivaldsete islamiäärmuslaste nimekirja. Ta oli muu hulgas uurimise all ka kahe erineva nime all toetuste vastuvõtmise eest.

Saksa islamiäärmuslaste kogukond mitte üksnes ei kasva, vaid ka detsentraliseerub, mistõttu on sellel raskem silma peal hoida, ütles sisejulgeolekujuht Hans-Georg Maassen pühapäeval usutluses uudisteagentuurile dpa. Saksamaal on fundamentalistlike sunniitide salafistide hulk julgeolekujuhihinnangul kasvanud 2011. aasta 3800 inimeselt 9700-ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles