Avastus: kütid-korilased asustasid maailma kõrgeima kiltmaa ammu enne põlluharimise teket

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus uuring näitab, et esimesed inimesed jõudsid karmi kliimaga mägismaale juba 7400 aastat tagasi.
Uus uuring näitab, et esimesed inimesed jõudsid karmi kliimaga mägismaale juba 7400 aastat tagasi. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Värskest uuringust selgub, et esimesed Tiibeti platool elutsenud inimesed suutsid seda teha ka ilma põllumajanduse pakutavate hüvedeta, kirjutab ERR Novaator.

Tuhandete aastate eest jätsid kuus Tiibeti kõrglaval ringi uitavat rändurit Chusangi kuumaveeallika kaldale ladestunud mutta oma käe- ja jalajäljed. Süvendite tekkeaega eelnevast täpsemini määranud teadlasrühm järeldab värskes töös, et kütid-korilased vallutasid maailma kõrgeima kiltmaa vähemalt 7400 aasta eest, suutes seal hakkama saada ka põllupidamise pakutavate hüvedeta.

«Tiibeti kõrglava on seal valitsevate äärmuslike keskkonnatingimuste tõttu üks kõige viimaseid piirkondi maamunal, mille inimkond püsivalt asustas. Esiteks on sul vaja seal hakkama saamiseks sobivaid geenimutatsioone ja teiseks pead sa suutma end seal ka elus hoida,» selgitas uurimuse üks juhtivautoreid Michael Meyer ERR Novaatorile.

Kuidas avastus tehti ja kuidas muistsed kütid-korilased mägimaal hakkama võisid saada, võib lähemalt lugeda ERR Novaatorist.

Uuring ilmus ajakirjas Science.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles