Sõnum ettekandjale: mustanahalised jootraha ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelly Carter.
Kelly Carter. Foto: Kuvatõmmis

Ameerika Ühendriikides Virginias asuva restorani kliendid alustasid ühist toetuskampaaniat mustanahalise ettekandja heaks, kes sai kundedelt jootraha asemel hoopis rassistliku sõnumi.

«Hea teenindus – aga mustad jootraha ei saa,» sodis üks restoranis einestanud paar neile ulatatud kviitungi tagaküljele. Sõnumi adressaadiks oli mustanahaline ettekandja Kelly Carter.

Söögikoha omanik Tommy Tellez rääkis meediale, et üldsuse reaktsioon uudisele oli ennekuulmatu. Inimesed astuvat restoranist läbi, et anda Carterile sularaha. Kokku olevat ta kogunud juba pea 300 dollarit (282 eurot). Püsikunded tulevat kohale aga selleks, et kinkida Carterile üks suur kallistus.

Restoranitöötajad teenivad Ühendriikides alla miinimumpalga ja ootuste järgi on just jootraha see, mis aitab neil vee peal püsida. Solvava sõnumi jätnud valgenahaline paarike oli 20ndates eluaastates, toidu peale olid nad kulutanud umbes 30 dollarit (28 eurot).

Carter ütles, et teenindaks neid heal meelel uuesti – sest üks vihkamist täis märkus ei suutvat teda heidutada. «Mu käed on nende jaoks endiselt avali,» lausus Anita`s New Mexico Style Cafe nime kandvas söögikohas töötav naine.

Tema ülemus Tellez lausus, et naine tuli vahejuhtumiga väga hästi toime ning ta kiitis heaks tema otsuse paarikest uuesti teenindada – ehkki märkus olevat olnud vastik ja skandaalne. Ta usub, et äsjane presidendikampaania on rassismi viimase pooleteise aasta jooksul taas pinnale tõstnud. «See on lisanud kütust tulle, mis pole Ameerikas kunagi kustunud,» ütles Tellez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles