Euroopa liitlased saatsid Trumpile Putini eest hoiatava kirja, allakirjutanute seas on ka Ilves (27)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Eesti president Toomas Hendrik Ilves.
Endine Eesti president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Hulk Kesk- ja Ida-Euroopa riigimehi, nende seas ka Eesti eelmine president Toomas Hendrik Ilves, saatsid USA presidendiks valitud Donald Trumpile kirja, milles hoiatavad Ameerika Ühendriikide järgmist riigipead Venemaaga seotud ohtude eest, vahendab ERR USA ajalehte Washington Post.

«Putin ei pürgi Ameerika suureks tegemise poole. Meie teie liitlastena pürgime. Lepinguga seotud liitlastena pöördume me ameeriklaste poole uues USA administratsioonis ja Kongressis, et nad püsiksid kindlana meie ühiste eesmärkide ja huvide kaitsel: rahu, Atlandi-ülene tugevus ja vabadus,» kirjutatakse 17 riigimehe poolt alla kirjutatud pöördumises.

Kirjale on alla kirjutanud üks praegu ametis olev president - Bulgaaria riigipea Rosen Plevneliev - ning mitmed endised presidendid, valitsusjuhid ja välisministrid. Nende seas on näiteks Rumeenia ekspresident Traian Basescu, Eesti ekspresident Toomas Hendrik Ilves, Läti ekspresident Vaira Vike-Freiberga ja Rootsi endine peaminister Carl Bildt.

Kirjas mainivad riigimehed, et nad tervitavad Trumpi valimisvõitu ning ootavad koostööd uue administratsiooniga, et transatlantilist allianssi tugevdada.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles