«Vahetund Postimehega»: miks sundis iibeprobleem ärimehi 800 000 eurot mängu panema? (6)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto on illustratiivne.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Ajendatult 800 000 eurost, mille Eesti ärimehed erakondadele annetasid, rääkisime «Vahetunnis Postimehega» iibeprobleemi lahendamisest. Saate teises osas vestlesime miljardiinvesteeringust metsatööstusse ja väikeinvestor Marist, kes elutseb Postimehe majanduskülgedel. 

Mis puudutab 800 000 eurose preemia tegemist ühe otsuse langetamise eest, siis Postimehe peatoimetaja Lauri Hussari sõnul on tegemist pretsedendiga. «Kui varasemalt on ärimeeste ja poliitikute suhetest kirjutatud, siis on valdavalt õhus olnud korruptsiooniohu küsimus,» ütles Hussar ja lisas: «aga kui vaadata, kas need kaheksa ärimeest on selle konkreetse sammu eest saanud kasu või mingi hüve, siis nad pole seda saanud.»

Mis puudutab seda, kas erakonnad ongi avatud annetustele, mis aitavad seadusi muuta, siis Hussari sõnul on tegemist küsimusega, millele peavad vastuse leidma erakonnad.

Aga kas ärimeestelt rahalise kiituse pälvinud muudatus maksta esimese, teise ja kolmanda lapse eest vastavalt 50, 50 ja 400 eurot kuus, ka tegelikult töötab? Emade seas läbi viidud uuringut korraldada aidanud Tartu Ülikooli professori Raul Eametsa sõnul on põhilised pere loomise eeldused hea partner, korras tervis ja laste saamiseks sobiv vanus. «Kui muidu oli kahte last kasvatavate emade protsent, kes on nõus kolmanda lapse saama 35, siis toetuse korral kasvas protsent 55 peale. See annabki lootust ja usku, et see rahaline toetus aitab kaasa kolmandate laste sünni suurenemisele,» ütles Eamets ja täpsustas, et lisaks loodetakse 2000 lapse sündimist.

«Taastootmise piir on 2,1 last naise kohta, mis tähendab, et 100 naist peaks saama 210 last. Kui võtta arvesse, et 10 protsenti naistest ei saa lapsi ja 25 protsenti on ühe lapsega, kellest suur osa on üksikemad, siis järele jääb 65 naist, kes peavad saama 180 last. See teebki kolm last naise kohta ja on ka põhjus, miks me ei räägi, et meil on vaja rohkem kahe või ühelapselisi peresid,» selgitas Eamets.

Mida kujutab endast Eestisse plaanitav miljardieurone tselluloositehas ja kes on Postimehe majanduskülgedel elutsev väikeinvestor Mari, saate kuulda siin samas loos asuvast pleierist või Kuku raadio koduleheküljelt.

Stuudios olid Tartu Ülikooli professor Raul Eamets, Postimehe majandustoimetuse juhataja Kristi Malmberg. Saatejuhtideks olid Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar ja reporter Madis Vaikmaa. «Vahetund Postimehega» on Kuku raadio eetris igal kolmapäeval vahemikus 13.00-14.00.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles