Austria teadlased patenteerisid nohuvaktsiini

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria teadlased patenteerisid nohuvastase vaktsiini.
Austria teadlased patenteerisid nohuvastase vaktsiini. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Edukate edasiste uuringute puhul võib ühe levinuma nakkushaiguse vaktsiin olla vaid 6–8 aasta kaugusel, kirjutab The Independent.

Patent on märkimisväärne, kuna nohu on pikka aega peetud haiguseks, mille vastu ei aita miski peale voodiravi ja rohke vedelikutarbimise. Tegemist on kompleksse haigusega, mille levinumad haigustekitajad kuuluvad rinoviiruste klassi. Need põhjustavad kokku 30–80 protsenti kõigist haigusjuhtudest. Lisaks rinoviirustele levitavad haigust ka koroonaviirused (10–15 protsenti) ja gripiviirused (5–15 protsenti).

Rudolf Valenta ja tema kolleegid Viini meditsiiniülikoolist uurisidki rinoviirust. Reeglina ründab meie immuunsüsteem haigestumise korral haiguse keskosa, mis ei ole aga haigustega võitlemiseks kõige efektiivsem moodus. Palju otstarbekam oleks rünnata viiruse kesta, mille abil haigustekitaja suu, kõri, nina ja kõhu limaskestadele kinnitub, kinnitas professor Valenta The Independentile. See on ka mehhanism, mida uus vaktsiin haiguse ärahoidmiseks kasutab.

«Me kinnitasime kindlad rinoviiruse kesta tükid transpordivalgu külge. Antikehade toime muutmine on väga vana põhimõte,» ütles Valenta. Sellise antikehade toime korral on ka viiruste mõju ravitoimele oluliselt väiksema mõjuga kui siis, kui antikehad viiruse keha spetsiifilisi piirkondi «sihtima» peavad – erineva ülesehitusega rinoviiruste väliskest on enamikul neist piisavalt sarnane.

Professor Valenta sõnul võib vaktsiin patsientidele manustamiseks valmis olla juba kuue kuni kaheksa aasta pärast. «Juba esimese viiruse kestaga varustatud valgu tootmisel saavutasime väga hea haigust pärssiva toime. Korraliku rahastamise korral on reaalsete patsientide vaktsineerimine kuue kuni kaheksa aasta kaugusel,» ütles professor.

Kui sellega tõesti hakkama saadakse, on kahtlemata tegemist suure edusammuga. Nagu ütlesid ka The Independentit nõustanud terviseeksperdid, on rinoviirused oma ravile allumatuse poolest kurikuulsad – piisab vaid ühest mutatsioonist, et immuunsüsteemi rünnakust pääseda. Edu korral võivad paljud talviste nakkuste käes kannatajad tõepoolest kergemini hingata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles