Läänemaa kaotab veerandi territooriumist (11)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsus kiitis heaks Lääneranna valla sünni, mille tagajärjel kaotab Läänemaa veerand oma territooriumist ning 15 protsenti elanikest. «Ma ei oleks iial uskunud, et lõppotsus on selline,» oli ajaloolane ning Haapsalu linna arengu- ja muinsuskaitse spetsialist Ülla Paras pettunud. Nimelt pelgavad läänlased, et maakonnast saab nüüd selle väiksuse tõttu perifeeria.

Valitsus andis neljapäeval rohelise tule seitsme ühendomavalitsuse loomiseks, sealhulgas kiideti heaks praegu Läänemaal paiknevate Hanila ning Lihula valla ühinemine Pärnumaa Koonga ja Varbla vallaga. Selle tulemusena jääb Mandri-Eesti väikseim maakond veel neljandiku võrra väiksemaks. Pärnumaa saab seevastu võimu juurde. 

Aegade jooksul on Läänemaa aina kahanenud. Ka Varbla ja osa Koonga aladest on veel eelmisel sajandil kuulunud Läänemaa koosseisu. Varbla oli tervenisti Läänemaa osa kuni 1950. aastateni, mil hakati Eestimaad rajoonima. 1960. aastate algul Lihula väikerajoon kaotati ning sinna kuulunud Varbla liikus Pärnumaa alla.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles