Kas teadsid? Kümme huvitavat fakti kingade ajaloost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nancy Sinatra laul «These boots are made for walking» tõi kingamoodi uue mõiste – valged alla põlve saapad, mis on paljuski saanud 60ndate kingamoe sümboliks.
Nancy Sinatra laul «These boots are made for walking» tõi kingamoodi uue mõiste – valged alla põlve saapad, mis on paljuski saanud 60ndate kingamoe sümboliks. Foto: Ronald Grant Archive / Mary Evans / Scanpix

Alustame täna uue sarjaga «Moeajalootund», kus toome teieni igapäevaste esemete põneva arenguloo. Esimeses moeajalootunnis räägime kingadest.

  • Howard Carteri 1922. aastal avastatud Tutanhamoni hauakambri leidude hulgas on mitu paari sandaale. Ka tema trooni seljatoel on jäädvustatud stseen: noorpaar ühte sandaalipaari jagamas.
  • Senaator Lucius Vitellus kandis oma jumaldatu sandaali kaasas tuunika all ja suudles seda sagedasti.
  • Anglosaksi (umbes IX sajandil) pulmades kinkis pruudi isa peigmehele ühe pruudi kingadest, sümboliseerides võimu üleandmist temale. Pruudi king visati pruutneitsite hulka ja see, kes selle kinni püüdis, võis loota järgmisena abielluda.
  • Kuningas Louis XV (18. saj. keskpaik) lemmik, väikeste jalgadega Madame de Pompadour, muutis populaarseks kõrged kitsad kontsad ja väikesed jalalabad. Daamid sidusid oma jalad kokku, et nende suurust varjata ning minestasid õukonnas.
  • Kingapaelad, sellistena nagu me neid täna tunneme, leiutati 1790. aastal Inglismaal, enne seda kinnitati kingad pannaldega.
  • Kalossid nende praeguses tähenduses leiutas ja patenteeris 1803. aastal inglane Radley. Jalanõude nimetus inglise keeles – galoshe – viitab gallialastele. Charles Dickens kutsus kummist jalatseid «väikesteks tuletõrjeämbriteks».
  • Kahest kontrasttoonis nahast naisekingad tõi moodi Coco Chanel.
  • Paul Sperry, olles kirglik purjetaja, teadis meremeeste hirmu libeda laevateki ees. Tema leiutise inspiratsiooni allikaks oli kokkerspanjel Prince. Nimelt täheldas ta, et koer tuli üle jäävälja jooksmisega hästi toime. Uurides koera käpa tallamustrit, tuli talle mõte kasutada sarnast lahendust purjekingade juures. Stiilitäiendustega sai lõpp-produktiks kuulus kalasabamuster.
  • Esimese kaasaegse platvormkinga Rainbow lõi Salvatore Ferragamo 1938. aastal. Platvormsandaal oli mõeldud austusavaldusena Judy Garlandile. Kingad olid meisterdatud korgist kiiltallale, mis olid kaetud värviliste seemisnahast ribadega ja kinnitusid jalga kuldsete rihmadega.
  • Nancy Sinatra laul, mis tõusis 1966. aastal maailma edetabelite tippu «These boots are made for walking», tõi kingamoodi uue mõiste – valged alla põlve saapad, mis on paljuski saanud 60ndate kingamoe sümboliks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles