Kesk-Austraalias ilmusid pärast paduvihmu «tulnukad»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia kilbikud
Austraalia kilbikud Foto: Wikipedia.org

Austraalia keskosa tabasid paduvihmad, mille järgselt ilmusid pinnasest välja loomariigi esindajad, kelle meedia tembeldas «tulnukateks».

Teadlaste teatel ei ole need ilmujad mitte kosmilist päritolu, vaid ikka maist, sest tegemist on Austraalia kilbikutega (Triops australiensis), edastab news.com.au.

Tegemist on loomadega, mis suudavad karmis Austraalia kliimas hästi toime tulle, kuna nende munad võivad maa sees olla ja suurt vihmasadu oodata aastaid. Kui aga vihm saabub, siis tekib tuhandeid kilbikuid, kelle välimus on üsna omapärane.

Kesk-Austraaliat tabanud paduvihmade tõttu suleti sealne Uluru rahvuspark ja selle lähedases Kintore’is tekkis üleujutus, mille tõttu said kaua aega end pinnases peitnud kilbikud välja tulla.

Teadlaste sõnul on need loomad umbes seitsmesentimeetrised, meenutades oma välimuselt mõnda eelajaloolist looma või konnakullest, mitte tänapeva vähilaadseid, kelle hulka nad kuuluvad.

«Nad on mõnes mõttes nagu vähid või krevetid, kuid mitte täitsa, kuna neil on keha kattev läbipaistev kilp,» teatas loomauurija Michael Barritt.

Ta lisas, et need loomad suudavad väga ekstreemsetes tingimustes hakkama saada ja taluvad äärmuslikke temperatuure. Samuti aluselisust, mis ulatub kuni üheksani.

«Need loomad munevad munad niiskel ajal enne seda, kui vesi ära aurab. Munad jäävad maapinda koorumist ootama, sest selleks on vaja uuesti niiskust,» teatas asjatundja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles