KOHALIK VAADE. Serbia rahvuslust ülistav rong avas Kosovo draamas uue vaatuse

Jure Brankovič
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kosovo on Serbia» kuulutab ühemõtteline sõnum Serbiast Kosovosse suunduval rongil.
«Kosovo on Serbia» kuulutab ühemõtteline sõnum Serbiast Kosovosse suunduval rongil. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP / Scanpix

Fraas «Kosovo on Serbia» on pika ajalooga. Seda leiab laulusõnadest, luulest ja  grafitist ning sellega nõutakse, et Kosovo jääks Serbia osaks. Läinud nädalal saatsid serblased selle sõnumi aga sõna otseses mõttes Kosovosse, maalides selle eri keeltes kahe riigi vahel sõitvale rongile. Venemaal valminud rongi kaunistavad veel õigeusu kunsti šedöövrid ja vanaaegsed linnad. Kosovo albaanlased niisugust transpordivahendit muidugi rõõmuga ei tervitanud. 

Serbia kirjeldas rongi kui nende kultuuripärandi rändnäitust. Ei saanud olla juhus, et Kosovosse pidi see sõitma just 14. jaanuaril, mis on Serbia õigeusklike uusaastaõhtu. Kosovo ametnikud teatasid, et rong ründab nende riigi iseseisvust, ja lubasid, et üle piiri seda ei lasta.

Hiljem lekitasid Kosovo albaanlased video raudtee alla lõhkeainet paigaldavatest maskides inimestest. Sekkus Kosovo politsei ja piirile saadeti «kultuuripärandi» edasiliikumist  takistama üksused, vajadusel lubati appi võtta ka soomussõidukid. «Me saatsime rongi, mitte tanki,» ütlesid serblased seepeale. Rong peatati siiski viimases jaamas enne piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles