Ei suuseksile? Moodsad seksitavad on kaasa toonud neeluvähi juhtude kahekordistumise

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Csaba Deli / PantherMedia / Scanpix

Kurgu- ja neeluvähi juhtude arv on läänemaailmas tõusuteel, kirjutab Helsingin Sanomat. Stockholmi Karolinska instituudi professori Matti Lehtineni sõnul on see arv viimase 30 aasta jooksul Soomes suisa kahekordistunud. Põhjuseks peavad eksperdid muutunud seksitavasid.

Nii emakakaela- kui ka neeluvähki põhjustab HPV ehk papilloomviirus. Lehtinen selgitab, et nooremal generatsioonil on rohkem seksuaalpartnereid, samuti on oraalseks muutunud järjest populaarsemaks. Lehtinen soovitab vähileviku tõkkeks muuta Soomes HPV-vaktsineerimine kättesaadavaks kõigile, praegu on see tasuta vaid 11–12-aastastele tüdrukutele. Lehtineni sõnul ei aita praegune Soome vaktsineerimiskava suu-, kurgu- ja neeluvähiga piisavalt hästi võidelda.

Et papilloomviiruse põhjustatud vähi levikule piir panna, peab olema piisavalt suur hulk elanikkonnast vaktsineeritud, et tekiks nn «karjaimmuunsus»: haigus ei levi ning kaitstud on ka need, kes pole vaktsineeritud.

Varem olid peamised neeluvähi põhjustajad suitsetamine, alkohol või nende kahe kombinatsioon. Täna on suitsetamine põhjusena märkimisväärselt langenud. Ka mujal maailmas on sama trendi märgata – näiteks Rootsis on 2000ndatel samuti täheldatud suu-, kurgu- ja neeluvähi juhtude sagenemist.

Ameerika Ühendriikides oli võrreldes aastaga 2011 sedasorti vähiga 2015. aastal kimpus 61 protsenti rohkem mehi. Washington Postis ütleb John Hopkinsi ülikooli professor Gypsyamber D’Souza, et tõenäoliselt saab seda selgitada noorte meeste teistsuguse seksuaalkäitumise ja oraalseksi-sõbralikkusega: «See on ilmselt põhjuseks, miks vähijuhtude arv on suurenenud.»

Pole teada, miks HPV meestel agressiivsemal kujul väljendub. HPV on väga levinud viirus, millesse on nakatunud peaaegu 80 miljonit ameeriklast, Eestis diagnoositakse HPVst põhjustatud emakakaelavähki 140–160 naisel. Eestis soovitatakse vaktsineerida 9–15-aastaseid lapsi ja 16–26-aastaseid naisi, 11–15-aastastele poistele on Eestis HPV vastu vaktsineerimine soovituslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles