Briti peaminister ähvardas Brexiti kõnes ELi (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Theresa May.
Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: Neil Hall/Reuters/Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May ütles kõnes Brexiti plaanist, et soovib ühtsemat, turvalisemat ja innovatsioonilisemat – globaalset Ühendkuningriiki ja head naabrit Euroopale. 

«Me ei pea silmas Euroopa Liidu huve, vaid soovime parimat lahendust Ühendkuningriigile. Kuid pean rõhutama, et me ei soovi ELile halba, vastupidi, tahame luua ELiga uue partnerlussuhte,» ütles May Londonis peetud kõnes. «Me jääme liitlasteks ja lähedasteks naabriteks. Nii majanduses kui julgeolekuküsimustes.»

May rõhutas, et eesmärgiks seatakse Suurbritannia ühtsus ja kõigi kuningriigi osade huvide arvesse võtmine. «Seame sihiks ühtsuse tugevdamise. Nii Šotimaa, Walesi kui ka Põhja-Iirimaa häält võetakse Brexitis kuulda. Kõigile peab see sobima ja läbirääkimised on käimas.»

May ütles esmakordselt, et Suurbritannia kavatseb lahkuda Euroopa Liidu ühisturult eesmärgiga saada täieliku kontrolli alla Euroopast Suurbritanniasse tulev immigratsioon.

Suurbritannial on lahkumise läbirääkimiseks kaks aastat, mis läheb käima siis, kui London rakendab ametlikult Lissaboni leppe artikli 50. May on lubanud seda teha hiljemalt 31. märtsiks. Läbirääkimisi on võimalik pikendada juhul, kui EL-i liikmesriigid pooldavad seda ühehäälselt.

«Me ei otsi ühisturu liikmesust ... Selle asemel otsime suurimat võimalikku ligipääsu uue, kõikehõlmava, julge ja ambitsioonika vabakaubandusleppe kaudu,» ütles valitsusjuht.

May loodab, et mõlemale poolele kasulik lepe saab olema selline, et EL ei saa keelduda. «Kuristiku äär firmadele või oht stabiilsusele pole hea ei Euroopale ega Suurbritanniale,» ütles ta.

«Lõpeb aeg, mil me panustame ELi suurte rahasummadega. Tahame globaalseid majandussuhteid ja avastada uusi turge. Oleme juba alustanud riikidega majandusläbirääkimisi,» sõnas May ja rõhutas, et kõik riigid, kes soovivad britte EList lahkumisotsuse eest karistada, peavad arvesse võtma, et Suurbritannial on võimekus kehtestada vastusanktsioone.

May sõnas, et edasiviivad läbirääkimised on kasulikud nii Euroopa Liidule kui ka Suurbritanniale. 

«Eurooplased jäävad meie riiki teretulnuks ja loodetavasti jääb see nii meiegi kodanikele ELis,» ütles May. «Sellest hoolimata hakkame kontrollima immigratsiooni, aga kõik oskustöölised ning haritlased jäävad teretulnuks. Immigratsioon on pannud meie riigi ja selle sotsiaalsüsteemi suure surve alla. Hääletajate soov on selge: Brexit peab tähendama immigratsiooni kontrollimist.»

May lisas, et Suurbritannias juba elavatele eurooplastele tuleb tagada õigused. «Soovime jääda heaks naabriks ja partneriks, aga me ei soovi osalist ELi liitu – midagi, mis meid poolenisti sisse jätaks. Lahkume Euroopa Liidust, kuid mitte Euroopast.»

CNNis May kõnet analüüsinud ekspertide arvates on May plaanis välja valinud ELi leppe parimad osad, ning välja jätnud ebameeldivama. Saksamaa liidukantsler Angela Merkel on aga hoiatanud, et EList lahkumisel ei saa Suurbritannia hakata valima, mida tahab ja mida mitte. 

Eksperdid tõid välja, et May näis kõnes ELi hoiatavat või isegi ähvardavat. 

«Tean, et mõned kutsuvad üles koostama karistavat lepet, millega karistatakse Suurbritanniat ning heidutatakse teisi riike sama raja käimise eest ... See oleks Euroopa riikide jaoks hukatusliku enesekahjustamise aktiga. Lisaks poleks see ka sõbra tegu,» rääkis May.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles