Ilmar Raag: 2017 – pallimäng üle meie pea (27)

Ilmar Raag
, kommunikatsiooniekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raag.
Ilmar Raag. Foto: Viktor Burkivski

Kommunikatsiooniekspert Ilmar Raag analüüsib kolme väljamõeldud stsenaariumi varal, kuidas kulgeb sel aastal lääne ja Venemaa vastasseis ning mida võivad erinevad arenguvariandid tähendada Eestile. Väliste märkide järgi on Venemaa infooperatsioonide teravik suunatud lääne suurriikidele ja mitte Ida-Euroopale. Teiste sõnadega käib see mäng üle meie peade.

Möödunud aastal otsustas NATO paigutada Ida-Euroopasse ja sealhulgas Eestisse reaalseid lahingüksusi. See ei olnud suvaline liigutus. Selle taga olid eksistentsiaalsete valikutega analüüsid ja just seepärast võib tegemist olla Eesti möödunud aasta kõige tähtsama arenguga. Läänemaailm pööras ümber oma 25 aastat kestnud mõtteharjumuse ja Eesti oli osa uuest raamistikust. Kummatigi seisame me ikka veel ristteel, kus sündmustevoog toob vastuolulisi arenguid, mida meie ei kontrolli.

Tankid Abrams mullu suvel Lätis. / Reuters/Scanpix
Tankid Abrams mullu suvel Lätis. / Reuters/Scanpix Foto: Reuters/ScanPix

Edasisteks arenguteks 2017. aastal on võimalikud erinevad stsenaariumid. Lääne soovitud lõppseis oleks lähitulevikuks nn kohanemise stsenaarium, kus pärast formaalset nördimust lepib Venemaa uue reaalsusega ja Eesti on ühendatud Lääne-Euroopaga rohkem kui ei kunagi varem.

Aga on ka Jalta formaadi stsenaarium ja «NATO okupatsiooni» lõpetamise stsenaarium.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles