Senegal palus maailmaorganisatsioonil Gambia võimuvahetust toetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banjuli mahajäetud tänavad. Turismifirmad on hakanud Gambiast oma reisijaid ära tooma.
Banjuli mahajäetud tänavad. Turismifirmad on hakanud Gambiast oma reisijaid ära tooma. Foto: /AP

Senegal esitas kolmapäeval ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni kava, milles soovitakse anda Lääne-Aafrika riikide majandusühendusele (ECOWAS) voli rakendada kõiki vajalikke meetmeid Gambia võimuvahetuse kindlustamiseks.

Majandusühendus on nõudnud korduvalt, et Gambia president Yahya Jammeh nõustuks 1. detsembri valimiste tulemustega ja astuks pärast 22 võimuaastat tagasi.

Senegali armee teatas veidi hiljem, et on vastava käsu korral valmis koheselt tegutsema.

"Meie väed on valmisolekus. Ultimaatum jõustub keskööl, kui Jammehi mandaat läbi saab. Kui poliitiline lahendus läbi kukub, siis me sekkume," ütles armee eestkõneleja kolonel Abdou Ndiaye.

Nigeeria teatas, et saatis 200 sõjaväelast ja hävitajad Senegali osana regionaaljõududest, et vajadusel jõustada Gambia valimistulemused.

"Me saatsime 200 meest, varustuse, hävituslennukid, transpordilennuki, kopterid ja luurelennuki Dakari," kinnitas Nigeeria õhujõudude eestkõneleja.

"Meie esmaseks eesmärgiks on ära hoida vägivald ja seaduskorra kokkuvarisemine, mis võib poliitilisele vastasseisule järgneda," lisati ametlikus teadaandes.

"Meie ei kavatse end mingisugusesse sõjategevusse segada. See on poliitiline vaidlus," lubas Gambia vägede ülemjuhataja Ousman Badjie, kes päeval Banjuli kesklinnas lõunastas.

"Ma ei kavatse oma sõdureid segada mingisugusesse lollakasse võitlusesse. Ma armastan oma sõdureid. Kui nad (senegallased) tulevad sisse, siis meie teeme nii," ütles Badjie ja tõstis käed üles. 

Gambia presidendivalimised kaotanud president Yahya Jammeh kuulutas teisipäeval välja 90-päevase eriolukorra. Jammeh põhjendas otsust väitega, et välisriigid sekkusid detsembris toimunud presidendivalimistesse, mille ta kaotas Adama Barrow'le. Turismifirmad on hakanud Gambiast oma reisijaid ära tooma.

Jammeh' valitsusest lahkus teisipäeval veel neli ministrit, kes põgenesid naaberriiki Senegali. Tagasi astusid välis-, rahandus-, kaubandus- ja keskkonnaminister, kinnitas tundmatuks jääda soovinud allikas. Varem oli Senegali pagulusse põgenenud Gambia informatsiooniminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles