Video: mida nägi NASA Saturni suurimale kuule maandudes (3)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis Huygensi maandumisest Titaanile
Kunstniku kujutis Huygensi maandumisest Titaanile Foto: Kuvatõmmis videost/NASA

Sel sügisel jõuab lõpule NASA Cassini-Huygensi missioon. NASA näitab videos sel puhul parimaid pilte, mis saadi siis, kui Huygensi kulgur Saturni suurimale kuule Titaanile maandus.

Huygens lähenes Titaanile 2005. aasta 14. jaanuaril. Sellel asunud kaamerad jäädvustasid ligi kaks ja pool tundi kestnud maandumise ning Titaani pind hakkas 70 kilomeetri kohal juba selginema. Nii jäädvustas kaamera erksalt Titaanil asuvad mägismaad, krobelised jääväljad ning kuivanud järvenõod. Kuu tumedad, kuivanud kanalid lõid NASA teadlased pahviks, sest see viitas, et metaanijõed olid Titaani pinnale jooksnud.

Enne Cassini-Huygensi missiooni uskusid teadlased, et Titaanil võis asuda vedelast süsivesinikust ookean, nii ehitati Huygens selliselt, et ta võiks vajadusel vedeliku  peal hõljuda.

Hiljem selgus, et Titaani suured järved ja mered on tegelikult peitunud kuu poolustesse. Huygensi kulgur sai oma lõpu planeedi pinnal.

Huygensi Titaanile maandumine märgib Päikesesüsteemi avastamisel olulist murdepunkti, sest ükski teine inimese ehitatud kosmosemasin nii kaugele maandunud ei ole.

Loe Cassini missiooni kohta rohkem SIIT

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles