Venemaa kritiseeris USA uut raketikaitsekava Euroopas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton ja Radosław Sikorski.
Hillary Clinton ja Radosław Sikorski. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni saadik NATOs Dmitri Rogozin kritiseeris USA kava paigutada Poola ja Rumeenia pinnale raketid, nimetades seda potentsiaalseks ohuks Venemaa julgeolekule.

Vastava avalduse tegi Rogozin reedel, kui Ühendriikide välisminister Hillary Clinton ja tema Poola kolleeg Radek Radosław Sikorski teatasid, et Poola territooriumile rajatakse alaline USA õhuväebaas ning kaitseotstarbeline raketikaitsesüsteem, vahendas Poola raadio koduleht.

Ühendriikide president Barack Obama otsustas ülemöödunud aastal loobuda raketikilbi osiste paigutamisest Poola ja Tšehhi territooriumile. Seejuures on USA kinnitanud, et uus lahendus luua raketiohu vastu lühi- ja keskmaarakettide tõrjesüsteem pole suunatud Venemaa vastu. Eelkõige on räägitud Iraanist lähtuvast ohust.

Ka NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen on kinnitanud, et allianss vajab heidutavat ja efektiivset raketikaitsesüsteemi, aga see pole suunatud Venemaa vastu.

Ka on Wasington ja NATO avaldanud valmisolekut teha Venemaaga senisest suuremat koostööd, kuid Moskva suhtub koostööpakkumistesse ettevaatlikult, öeldes, et tahab suuremat sõnaõigust raketiohu hindamisel ja vastumeetmete määramisel.

Rogozin ei olnud rahul ka asjaoluga, et Ühendriigid on juba varem Poola territooriumile paigutanud moderniseeritud maa-õhk tüüpi Patriot (PAC-3) raketid. USA Patriot rakettide patarei paikneb riigi põhjaosas Moragis, mis asub kõigest 60 kilomeetri kaugusel Venemaale kuuluva Kaliningradi oblasti piirist. Rogozini kinnitusel on tegemist väga tundliku piirkonnaga.

Ka kordas Rogozin Kremli varasemat seisukohta, et Euroopasse tuleks rajada Venemaa ja NATO ühine raketikilp, mitte kaks erinevat süsteemi, mis omavahel informatsiooni vahetaksid. Rogozin on ka varem andnud mõista, et selline raketikilp seaks ohtu Venemaa tuumapotentsiaali, vahendas RIA Novosti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles