Tallinn rajab peremänguväljakud igasse linnaossa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine mänguväljak.
Talvine mänguväljak. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmel järgneval aastal kavandab Tallinn uute mänguplatside rajamisse investeerida ligi kaks miljonit eurot, võimalusel peaksid mänguväljakud asuma rohealadel ja linlase kodust parajas kauguses.

«Lisaks lastele mõeldud mänguväljakutele peaks igas linnaosas olema vähemalt üks pereväljak ning mõni mänguväljak, mis pakub tegevust puuetega lastele,» ütles abilinnapea Deniss Boroditš ajalehele Pealinn. «Esmajärjekorras tuleb rajada peremänguväljakud Piritale, Nõmmele ja kesklinna, kus need täna puuduvad.»

Väiksemamõõdulise hoovi mänguväljaku ehitus võib maksta ligi 20 000 eurot, ühe peremänguväljaku rajamine aga koguni 250 000 eurot. Kui tavaväljakute põhielementideks on kiik, liivakast, ronila, pink, prügikast ja piirdeaed, siis peremänguväljakute juurde kuuluvad ka mitmesugused virgestuselemendid ja treeninguvõimalused.

Hoovisiseseid mänguväljakuid aitab linn rajada ka korteriühistutel. Korteriühistuid toetab linn tänavu õuelade korrastamisel 639 116 euroga, taotluste esitamise tähtaeg on 14. märts. Kuna vandalism, atraktsioonide ja infoviitade lõhkumine on praegu üsnagi suur probleem, annab linn tänavu uuendusena toetust ka hoovi turvakaamerate paigaldamiseks.

Korteriühistutel on vaja esitada avaldus koos kolme hinnapakkumisega oma linnaosa valitsusele. Korteriühistud võivad saada toetust kuni 70 protsendi ulatuses projekti maksumusest. Toetuse maksimaalne suurus on 15 980 eurot aastas ning 39 950 eurot kolmel aastal kokku.

Tallinn vajab kokku 279 mänguväljakut laste ja noorukite tarvis ning 25 pereväljakut, millest tänaseks on juba rajatud 222 laste mänguväljakut ja 9 pereväljakut. «Kuni nelja-aastaste mängupaigad ei peaks olema kodust kaugemal kui 300 meetrit ja nelja- kuni 12-aastaste omad 600 meetrit,» selgitas linna keskkonnaameti heakorra ja investeeringute osakonna peaspetsialist Monika Jasson.

Pereväljakute ehitamisel soovitab linna mänguväljakute tegevuskava aastaiks 2011-2016 ka ära kasutada olemasolevaid ning juba populaarseks saanud laste mänguväljakuid, rajades sinna kõrvale virgestuselemente noorukeile ja täiskasvanutele.

Tallinn on pereparkide rajamisel järginud esmajoones põhjanaabrite eeskuju, kus vajadus taoliste ühiste vaba aja veetmise paikade järele tekkis just majanduslanguse ja töötuse kiire kasvu perioodil. Praeguseks on Helsingis rajatud kogu pere kohtumise ja igapäevase virgestuse tarbeks üle 60 pargi, kus käiakse läbi aasta ja kus saab korraldada ka õuesõpet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles