Euroopa fotoajaloo raamatus on kaalukas osa ka Eestil

Tiit Tuumalu
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Pääsukese kuulus portree aastast 1915 ehib Euroopa fotoajaloo esimese köite kaant.
Johannes Pääsukese kuulus portree aastast 1915 ehib Euroopa fotoajaloo esimese köite kaant. Foto: Repro

Bratislavas tegutsev Central European House of Photography andis välja viimase osa kuueköitelisest ingliskeelsest koguteosest «Euroopa fotograafia ajalugu 1900–2000», milles on kaalukas osa ka Eesti fotokunstil.

Tegemist on mahuka, kokku 2400-leheküljelise väljaandega, mis käsitleb esmakordselt võrdsetel alustel kõigi Euroopa riikide fotograafia arengut.

Teos koosneb kolmest osast: esimene käsitleb aastaid 1900–1938, teine aastaid 1939–1969 ja kolmas aastaid 1970–2000. Kõigi kolme puhul on Eestit puudutava osa kirjutanud Tartu Kõrgema Kunstikooli professor Peeter Linnap.

Tema akadeemilised käsitlused Eesti fotograafia ajaloo eri perioodidest vaatlevad pressiteate järgi nii fotokunsti kui ka dokumentalistika probleeme, sealhulgas käsitlevad esmakordselt 1930.–1950. aastaid ning eesti fotograafide tegevust Austraalias, Uus-Meremaal, Lõuna-Aafrikas, USAs, Kanadas, Rootsis jm. Uurimustes on rohkelt nii faktograafilisi esmaavastusi kui ka uusi (kunsti)ajaloo mehhanismide mudeleid Eesti kunsti/fotograafia käsitlemiseks.

Rikkalikult illustreeritud köidetest leiab Johannes Pääsukese, Harry Malmi, Caesar Kaljo, Karl Akeli, Oskar Viikholmi, Hans Vilperi, Eric Soovere, Donald Koppeli, Ants Leitmäe, Andrei ja Tatjana Dobrovolski, Ain Kimberi, Johannes Saali, Paul Pere, Rein Nigoli, Jüri Karmi, Peeter Toominga, Carl Sarapi, Viktor Salmre, Jevgeni Klimovi, Heinz Valgu, Jüri Okase, Tõnu Tormise, Toomas Kalve, DeStudio jpt fotosid.

Sealjuures ehib esimese osa esimese köite kaant Johannes Pääsukese 1915. aastast pärinev portree peeglitega.

Koguteose koostaja on Václav Macek. Teose Eesti osa valmis kümne aasta jooksul Tartu Kõrgema Kunstikooli fotoosakonna ja Central European House of Photography vahelise teaduskoostöö tulemusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles