Trumpi vastu suunatud protestiaktsioone kajastanud ajakirjanikke võib ees oodata vangistus (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Washingtoni märulipolitsei
Washingtoni märulipolitsei Foto: JAMES LAWLER DUGGAN/REUTERS/Scanpix

Russia Today ja Vocativi ajakirjanikke, kes kajastasid USA presidendi Donald Trumpi vastu suunatud protestiaktsioone, võib ees oodata kuni kümne aasta pikkune vanglakaristus.

Evan Angeli ja Alex Rubisnteini sõnul ei rikkunud nad ühtegi seadust, vaid tegid Washingtonis Kapitooliumi juures ainult oma tööd, edastab The Independent.

Märulipolitsei pidas tehnoloogiauudiste lehekülje Vocativ esindaja Evan Engel ja Russia Today (RT) America ajakirjaniku Alex Rubinsteini kinni ebaseadusliku väljaastumise seaduse alusel.

Mõlemad mehed eitasid, et nad oleksid Washingtonis toimunud naiste marsil Trumpi- vastasust õhutanud ja huligaanitsenud ning seda kinnitasid ka nende tööandjad.

Politsei teatel ei piirdunud Trumpi vastased lihtsalt meeleavaldusega, vaid musti riideid ja näomaske kandnud isikud lõhkusid poodide aknaid ja süütasid autosid, kaasa arvatud politseiautosid, tekitades rohkem kui 5000 dollari suuruse kahju.

Washingtoni märulipolitsei
Washingtoni märulipolitsei Foto: Annabelle Marcovici/Annabelle Marcovici/SIPA USA/Scanpix

Politsei pidas siis kinni üle 200 inimese, kelle seas olid ka Engel ja Rubinstein, kes pärast kohtuniku otsust lasti kautsjoni vastu vabadusse.

Politsei ja kohtu arvates õhutasid need kaks ajakirjanikku Trumpi ja kapitalismi vastu meelt avaldanuid rikkuma avalikku korda ja lõhkuma vara, et nad saaksid hea uudisloo.

Kui kohus Engeli ja Rubisnteini süüdi mõistab, võib neid ees oodata kuni kümne aasta pikkune vangistus ja kuni 25 000 dollari suurune trahv.

Washingtoni politsei ei avalikustanud kohe kahe ajakirjaniku nime, kui teatas pajude linnas märatsenute kinnivõtmisest.

«Huligaanitsejad lõhkusid autosid, viskasid äride aknaid sisse ja röövisid seal olnud kaupa, süütasid tänavatel lõkkeid ja politseimasinaid ning kasutasid relvadena tööriistu, kaasa arvatud kange. Nad panid toime kuritegelikke akte, mille eest saab esitada süüdistuse,» teatas politsei.

Märulipolitsei paar liiget said neis hästi ettevalmistatud kokkupõrgetes kergeid vigastus.

Märulipolitsei taltsutamas veekahuri abil Donald Trumpi vastu protestijaid
Märulipolitsei taltsutamas veekahuri abil Donald Trumpi vastu protestijaid Foto: Monica Jorge/Monica Jorge/Sipa USA/Scanpix

Russia Today kinnitas, et nende ajakirjaniku Rubinsteini pidas politsei kinni, kuid ta vabastati kiiresti.

Vocativi pressiesindaja teatel on nende ajakirjanikule mässule õhutamise  ja vandalismi süüdistuse esitamine USA põhiseaduse ja ajakirjandusvabaduse rikkumine.

Engel peab Colombia piirkonna kohtu ette astuma 15. veebruaril, Rubinstein natuke hiljem. 

Nii Russia Today kui Vocativ uurivad ka ise, mis 20. jaanuaril Washingtonis aset leidis ning miks nende esindajad arreteeriti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles