Usain Boltilt võeti olümpiakuld ja ajalooline saavutus (4)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamaika teatenelik jäi Nesta Carteri (vasakul) dopingupatu tõttu olümpiakullata.
Jamaika teatenelik jäi Nesta Carteri (vasakul) dopingupatu tõttu olümpiakullata. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Maailma kiireim mees Usain Bolt ei ole alatest tänasest enam üheksakordne, vaid «kõigest» kaheksakordne olümpiavõitja. See sai lõplikult selgeks, kui 2008. aasta mängudel koos temaga 4x100 meetri teatejooksus võidutsenud Nesta Carteri dopingukaristus ametlikult jõustus, kirjutab The Telegraph.

Bolt võis seni uhkustada ainulaadse «kolmekordse kolmekordse» olümpiavõitja tiitliga, olles võitnud kolmedel järjestikustel suvemängudel kolm kuldmedalit – nii 100 ja 200 meetri jooksus kui ka teatejooksus. Pekingi mängudel antud proovide järelkontroll näitas aga, et Carter kuulus 31 sportlase sekka, kes kasutasid keelatud aineid.

Maailma kõigi aegade edetabelis kuuendal kohal olev Carter jooksis Pekingis avavahetust, Bolt oli ankrumees ja tõi jamaikalased maailmarekordilise ajaga 37,10 finišisse. Mõistagi jäävad Carteri patu tõttu lisaks Boltile nüüd kuldmedalist ilma ka neliku ülejäänud liikmed Michael Frater ja Asafa Powell.

Nii saavad Pekingi kuldmedali tagantjärgi endale Trinidadi ja Tobago sprinterid, hõbe läheb Jaapani ja pronks Brasiilia teatenelikule.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles