Võimalik eestlaste uus maailmavallutus: tudengid leiutasid töötava laineelektrijaama (10)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laineelektrijaam
Laineelektrijaam Foto: Lainergy

Tallinna Tehnikaülikooli tudengid on leiutanud seadme, mis toodab kasumlikult elektrit tohutu energiavaruga, ent raskesti püütavast energiaallikast – merelainetest.

Arvutuste kohaselt piisaks vaid 0,1 protsendi ookeanide merelainetes sisalduva energia kinnipüüdmisest, et katta enam kui viis korda kogu maailma praegune energiavajadus. Vaatamata juba 1890. aastast kestvatele ponnistustele, on seni jäänud laineist energia kättesaamine tõsiseks väljakutseks ja seega pole laineenergia saanud laialt kasutatavaks. Seni on laineenergia muundurid olnud liiga kulukad, et end  võrreldes tagasiantava energiaga ära tasuda.

Seega võtsidki TTÜ tudengid Nikon Vidjajev ja Jan Terentjev nõuks leiutada seade, mis oleks senistest oluliselt kuluefektiivsem – võrreldav näiteks tuulegeneraatoritega. Selleks lõid nad mullu ettevõtte Lainergy ja asusid oma seniseid katsetusi ellu viima.

Nüüdseks on asutud looma juba töötavat prototüüpi, mille energiaefektiivsus on avamerel 90 protsenti ja mille tööiga oleks ligi 15 aastat. Toote nimi on NextWave ning tööpõhimõte on muuta laineenergia hoorattaga ühendatud generaatoritega elektrienergiaks ja see ajutiselt salvestada.

Tehnoloogiaseade on kinnitatud aluse külge ja seda on võimalik ankrute abil kinnitada merepõhja, kus iganes maailma paigas ja sealt see soovi korral kerge vaevaga mujale sõidutada.

Sellise seadme väljundvõimsuseks on 250kW ja see sobib seega suurepäraselt näiteks rannikualade kogukondade ja ettevõtete või ka rahuldama meretöödel energiavajadust. Töös on ka statsionaarse energiamuunduri loomine ning see annaks välja juba võimsust 3mW.

Suurbritannia, Indoneesia, Hollandi ja Malta ettevõtted on üles näidanud huvi juba ligi 200 sellise seadme hankimise vastu.

Üleilmne laineenergia maht on hinnanguliselt 2tW ning parimad kohad selle püüdmiseks on Suurbritannia põhjarannik, Austraalia ümbrus ja Vaikse ookeani rannikualad Põhja- ja Lõuna-Ameerikas.

Hiljuti teatas USA armee, et on loomas meresügavustesse salapärast sidevõrku olukordadeks, kus tavapärased sõjajõudude sidepidamisvahendid on rivist välja löödud või muul põhjusel kättesaamatud. USA kaitseministeeriumi arendusprojektide agentuuri programmijuht John Kampi sõnul õnnestus töörühmal algfaasis luua ka sobivad elektritootmise vahendid võrgu tööshoidmiseks – ka selle projekti puhul toodetakse energiat merelainetusest.

Värske tunnustus

Noorte meeste ettevõtmine on võitnud juba mitu auhinda Euroopa innovatsioonivõistlustel. Värskeima uudisena kuulutati eile  välja Maailma Energeetikanõukogu 2016. aasta stipendiumi ja üliõpilastööde preemiate võitjad ning nõukogu 2500 euro suuruse stipendiumi võitis just Lainergy looja Nikon Vidjajev.

Nikon Vidjajev
Nikon Vidjajev Foto: Erakogu

«Nikoni valimisel sai otsustavaks tema panus energeetika tulevikku. Nikon on välja töötanud uut tüüpi laineelektrijaama kasuliku mudeli, mille prototüüpi praegu ehitatakse. Varem on Nikon oma leiutise eest saanud Euroopa Innovatsiooniakadeemia auhinna ning ta on 2017. aasta maailmanäituse kandidaat,» ütles Maailma Energeetikanõukogu Eesti rahvuskomitee peasekretär Mihkel Härm.

Maailma Energeetikanõukogu stipendiumikomisjon tõi oma otsuses välja, et valiku tegemisel hinnati tegelikku saavutust ja tehtud tööd, õppetulemused ja motivatsioonikiri olid valiku tegemisel teisejärgulised. «Loodetavasti aitab saadud preemia prototüüpi edasi arendada ja tehnoloogiaga maailma vallutada,» lisas Härm.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles