Gräzin: ühtpidi illegaale Mehhikost USAsse justkui ei taheta, teisalt pigistatakse silm kinni (3)

Igor Gräzin
, Riigikogu liige, õigusteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump allkirjastab dokumenti.
USA president Donald Trump allkirjastab dokumenti. Foto: Shawn Thew/SIPA/Scanpix

Kõigepealt tuleks küsida, kuidas Trump USA-Mehhiko müüri ehitamise mõtte peale üldse tuli ja miks see nii pööraselt populaarseks osutus, sest laias laastus on probleem see, kirjutab riigikogu liige ja õigusteadlane Igor Gräzin (Reformierakond). 

USA ja Mehhiko vaheline piir on jõukuse ja vaesuse piir, millest rahvas voolab üle enam-vähem takistamatult. Ebaseaduslikel sisserändajatel on suur hulk ka seaduslikke õigusi, näiteks saada isikutunnistusena kehtivat juhiluba, lastele haridust, meditsiinilist teenindust ja muid sotsiaalseid toetusi.

Tegelikult aga ei ole keskklassi ameeriklase enda - õpetaja, pritsimehe, farmeri - elu ei jõukas ega kerge. Tema maksukoormus on väga suur ja meditsiinilise kindlustuse maksumus veel eriti. Ometi on tema see, kes teeb tööd ja loob Ameerika jõukust. Muide, miljonid immigrandid töötavad n-ö mustalt, kiskudes alla üldist palgataset.

Häda on ka teisel poolel. Tööandjad - eriti hooajatöödel farmides, aedades, istandustes - eelistavad sageli illegaalset tööjõudu. Tuleb vähem maksta ja pole sotsiaalseid muresid. Klassikalised illegaalide tööd on näiteks tapamajades, aiandustes, metalli külmtöötlemisel. Tekib paradoksaalne situatsioon: ühtpidi illegaale Mehhikost justkui ei taheta, teisalt pigistatakse silm kinni.

Ilma illegaalideta jääks palju ettevõtteid lihtsalt seisma. Reaalselt on nii, et illegaale saadetakse tohutute partiidena iga päev USAst välja ja neid tuleb samas koguses teiselt poolt tagasi. Sellises olukorras õitseb sealpool piiri korruptsioon, kuritegevus, inimkaubandus, narkovedu ja muu selline, millega Mehhiko valitsus võidelda ei suuda ega eriti tahagi. Mis temal sellest.

Trump pole, minu teada, immigratsiooni kui sellise vastu, aga tingimusel, et see olgu korrastatud ja legaalne.

Võrdluseks: meie piir Venemaaga on väga rahulik ja korras, ometi hakkasime me üheainsa Eston Kohveri pärast piirile traate vedama. Kujutage nüüd ette olukorda Mehhiko piiril.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles